Uudet opiskelijat

Hei uusi opiskelija ja tervetuloa LUT-yliopistoon! Olemme koonneet tälle sivulle tärkeitä askeleita ja tietoja, jotka suosittelemme hoitamaan jo ennen opistojen aloitusta. Lisäksi löydät infoa ja aikatauluja fuksiviikoista, sekä myös vinkkejä itse opintojen aloitukseen. Syksyllä nähdään!

Sisällysluettelo

Ennen opintoja

Olet aloittamassa elämäsi yhtä ikimuistoisinta aikaa, joten tuuleta vähän! Seuraavaksi muutama askel, joiden jälkeen olet valmis saapumaan kampuksellemme. LUTiin päästyäsi tutorisi, kiltasi ja ylioppilaskuntasi pitää huolen kaikesta muusta, jotta sinä voit ottaa ensiaskeleesi kampuksellamme rennoin mielin. Tervetuloa!

Ensimmäiseksi sinun tulee vastaanottaa opiskelupaikka. Se tapahtuu kätevimmin sähköisesti Opintopolku.fi-palvelun kautta.

Korkeakoulujen kevään ensimmäisen yhteishaun tulokset on julkaistu. Jos sinulle on tarjottu opiskelupaikkaa, muista ottaa paikka vastaan ennen 16.7.2021 klo 15.00. Voit tulla hyväksytyksi varasijalta 2.8. asti. 

Huomioi siis, että sinun tulee ottaa paikka vastaan, vaikka et aloittaisikaan opintojasi vielä syksyllä 2021. Tällöin ilmoittaudut vain poissaolevaksi.

Ilmoittautuminen 2021 – 2022 lukuvuodelle avautuu Oilissa 1.5. ja päättyy 31.8.

Lisätietoja opintojen aloituksesta löydät Uni-portaalin Uusille opiskelijoille -sivulta.

Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Maksu on pakollinen kaikille tutkintoa suorittaville opiskelijoille ja se maksetaan vuosittain.

Jäsenmaksu perusopiskelijoille on 74 € lukuvuodelta tai 42 € syyslukukaudelta ja 42 € kevätlukukaudelta. Jatko-opiskelijoille maksu on 20 € lukuvuodelta tai 10 € lukukaudelta. Jäsenmaksu menee ylioppilaskunnalle sekä osa Suomen Ylioppilaskuntien Liitolle.

Jäsenmaksun yhteydessä on mahdollista maksaa myös vapaaehtoinen tukimaksu Lappeenrannan Mielenterveysseura ry:lle, summaltaan 5 euroa.

Huomio! Myönnäthän ylioppilaskunnalle luvan tietoihisi opiskelijoiden tiedonhallintajärjestelmästä Sisusta. Ainoastaan antamalla meille pääsy tietoihisi, voit käyttää palveluitamme täysimääräisesti.

Jäsenmaksun lisäksi sinulta peritään YTHS-maksu. Tutustu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin ja lue tulevista muutoksista osoitteessa: yths.fi/uusi-opiskelija

HUOM! Tammikuusta 2021 alkaen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle.

Mahdollisimman nopeasti paikan vastaanottamispäätöksen jälkeen kannattaa hakea asuntoa. 

Lahdessa Lahden Talot tarjoaa laajan valikoiman asuntoja opiskelijoille. Voit hakea opiskelija-asuntoa tai etsiä kotia monipuolisesta muusta asuntokannasta. Tutustu tarjontaan ja hae asuntoa: www.lahdentalot.fi

Lappeenrannassa on käytössä 100% asuntotakuu, jonk tarkoituksena on tarjota jokaiselle aloittavalle opiskelijalle katto pään päälle, ettei opintojen aloitus jää asunnonnottomuuden takia. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asuntoa tulisi itse hakea. Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön (LOAS) asunnoissa asuu vuosittain n. 3000 opiskelijaa ja se onkin suosituin paikka aloittaa asunnon hakeminen (www.loas.fi). Asuntoja kannattaa kuitenkin hakea myös muualta, kuten Lappeenrannan asuntopalveluilta (http://www.aspakoti.fi/) ja yksityisiltä markkinoilta. Mikäli sinulla ei ole asuntoa opintojen alkaessa, tai tarvitsen lyhytaikaista majoitusta ennen vuokrasopimuksen alkamista, voit ilmoittautua LTKY:n ja LOAS:in järjestämään tilapäismajoitukseen.

Uusi opiskelija ja vailla asuntoa Lappeenrannassa? Huoli pois! Voit ilmoittautua LTKY:n ja LOAS:n järjestämään tilapäismajoitukseen. Tilapäismajoitus on tarkoitettu niille LUTin, LABin ja Sampon opiskelijoille, jotka ovat LOAS:in asuntojonossa, mutta eivät ole vielä saaneet asuntotarjousta tai joiden vuokrasopimus alkaa ensimmäisiä opintoja myöhemmin.

Tilapäismajoitus on auki 16.8.-8.10.2021. Majoitus järjestetään LOAS:in kerhotiloissa, miehet ja naiset erikseen. Tilapäismajoituksen puolesta tarjotaan patja, petivaatteet ja liinavaatteet tulee asujan itse hankkia. Kaikissa kerhohuoneissa on suihkut, pieni keittiö ja mahdollisuus pestä vaatteita vähintään kerran viikossa. Valitettavasti lukittuja kaappeja ei ole kohteissa tarjolla.

Tilapäismajoituksen vuokra on 5 € päivältä (tai päivän osalta) välillä 16.8.-1.10. ja 8€ päivältä (tai päivän osalta) välillä 2.-8.10.2021. Minimivuokra on 20 € neljää päivää lyhyemmältä asumiselta. Vuokra maksetaan avaimen palautuksen yhteydessä. Kadonneesta avaimesta peritään lukkojen uudelleensarjoituskuluja jopa 500€. Jos sinulle tarjotaan LOAS:in asuntoa päättyy oikeutesi tilapäismajoituksessa asumiseen, kun vuokrasopimuksesi alkaa.

Linkki tilapäismajoitukseen ilmoittautumiseen tästä lomakkeesta
Lomake sulkeutuu 26.9.2021. Tämän jälkeen jos on tarvetta tilapäismajoitukseen ota yhteyttä sähköpostilla. 

Lisätietoja ja vastauksia kysymyksiin tarjoaa LTKY:n asuntosihteeri sähköpostilla [email protected]

Jotta pääset hyödyntämään kaikkia opiskelijaetuja, kannattaa sinun hankkia opiskelijakortti. Sen avulla saat syödä kampuksen opiskelijaruokaloissa, matkustaa VR:n junissa ja Matkahuollon linja-autoissa edullisesti sekä lainata koulun kirjastosta kirjoja. Opiskelijakortin voit tilata Frankin sivuilta (www.frank.fi). Kortin voit tilata aikaisintaan 1.8.

Frank ei aktivoidu kuin vasta elokuussa, jolloin uusi lukuvuosi alkaa.

Ennen opintojen aloittamista kannattaa hakea opintotukea. Opintotukihakemukseen pääset Kelan sivuilta (http://www.kela.fi/opintotuki_nain-haet). Saadaksesi opintotuen jatkossa, tulee sinun suorittaa vähintään 20 opintopistettä vuodessa sekä 5 opintopistettä kutakin haettua tukikuukautta kohtaan. Käytännössä siis saadaksesi yhdeksälle kuukaudelle opintotuet, tulee sinun suorittaa 31.7. mennessä 45 opintopistettä.

Ennen muuttoa Lappeenrantaan tai Lahteen on hyvä tehdä myös muuttoilmoitus postiin. Näin sinulle suunnatut postit ohjautuvat automaattisesti uuteen osoitteeseesi – eikä vanhempiesi tarvitse kääntää postia manuaalisesti.

Fuksiviikot alkavat Lahdessa 24.8. ja Lappeenrannassa 30.8.2021. Niiden aikana tutustut koulun käytäntöihin, muihin opiskelijoihin ja opiskelijaelämään. Teet myös tutorisi avustuksella kurssivalintasi ensimmäiselle periodille. Fuksiviikoille kannattaa tulla avoimin mielin ja osallistua aktiivisesti tapahtumiin – näin pääset helpoimmin mukaan opiskelijaelämään, ja löydät varmasti kavereita niin luennoille kuin illanistujaisiinkin!

Fuksiviikkojen ohjelma

Fuksiviikoilla tutustut opiskelijatovereihisi, yliopistoon, opiskelijakaupunkiin ja opiskelijaelämään. Saat heti aluksi itsellesi henkilökohtaisen tutorin, jolta voit kysyä mitä tahansa kouluun ja opiskelijaelämään liittyen. Fuksiviikoilla tapaat myös tulevia opettajiasi ja muuta koulun henkilökuntaa, joiden kanssa työskentelet myöhemmin. Fuksiviikot ovat tänäkin vuonna kaksiviikkoiset ja ylioppilaskunta järjestää ne yhdessä kiltojen ja kerhojen kanssa. Ensimmäisellä fuksiviikolla ei vielä ole luentoja tai kursseja, joten voit keskittyä rauhassa verkostoitumiseen ja opiskelijaelämään tutustumiseen. Toisella viikolla alkavat opinnot, mutta iltaohjelmaa riittää jokaiselle päivälle. 

Fuksiviikkojen ohjelma 2021:

 

LAHTI:

Ti 24.8.

18:30 Fuksiohjelmaa @ Mukkulan kampus

 

LAPPEENRANTA:

Ma 30.8.

Koulutusohjelmakohtaista ohjelmaa.

Ti 31.8.

18:00 Fuksiolympialaiset @ Skinnarila

Fuksit kilpailevat pienissä ryhmissä toisiaan vastaan mitä erikoisimmissa lajeissa. Urheilulliset tai muuten rennot vaatteet ovat letkeän asenteen kanssa erittäin suositeltavia. Illan päätteeksi fuksi saavat fuksipisteläystäkkeet, joihin kerättävillä pisteillä ansaitaan teekkarilakki wappuna.

Ke 1.9.

Koulutusohjelmakohtaista ohjelmaa.

To 2.9.

Koulutusohjelmakohtaista ohjelmaa.

 

 

Ma 6.9.

Beach party ja Kiltaolympialaiset: Beach volley @ Sammonlahden uimaranta

Tuttuun tapaan luvassa on rentoa yhdessäoloa, hauskaakin hauskempia kisailuja, ja tietenkin illan kohokohta: tuutoreiden uittaminen! Fuksi: varaudu tapahtumaan uikkareilla ja pyyhkeellä, sillä tämän illan aikana saat harvinaisen tilaisuuden kantaa tuutorisi Saimaan lämpimään syleilyyn.

Samana päivänä startataan myös kiltaolympialaiset ensimmäisellä lajillaan: Kiltabiitsi.

Ti 7.9.

19:00 Fuksilakkien ja -tuttien tekoa killoittain

Perinteikkäät fuksilakit ja fuksitutit askarrellaan killoittain.

Ke 8.9.

16:00 Fuksisuunnistus @ Satama, Keskusta ja Skinnarila

Fuksiviikkojen ykköstapahtuma Fuksisuunnistus starttaa keskiviikkona lappeen Rantojen satamatorilta noin (tasan) kello 16:00. Ota fuksitoverisi mukaan ja tule viettämään fuksiviikkojen unohtumattomin seikkailu tutustuen kaupunkiin, Skinnarilaan sekä paikallisiin opiskelijayhteisöihin. Rasteja ovat pitämässä niin killat, harrasteyhdistykset kuin muutkin yhteistyöyhteisöt.

To 9.9.

El Classico

Teekkarit vastaan kylterit futismatsi.

21.30 Fuksipromootio

Mystisen fuksipromootion koittaessa hämärässä limbossa eläneistä fukseista tehdään pesunkestäviä teekkari- ja kylterifukseja. Kokoontuminen yo-talon takana. Fuksilakki/-tutti ja ei-parhaat kuteet päälle. Pyyhe ja vaihtovaatteet erittäin suositeltavat.

Opintojen alkuun

Fuksina tulette heti ensimmäisinä viikkoina huomaamaan, että yliopisto-opiskelu eroaa huomattavasti lukiossa tutuksi tulleesta tavasta opetella asioita. Samassa luentosalissa saattaa hyvinkin istua yli sata ihmistä opiskelemassa matematiikan saloja, toisaalta asioita opiskellaan hyvin paljon myös pienemmissä ryhmissä. Ehkä merkittävin ero on kuitenkin akateeminen vapaus, joka mahdollistaa opiskelun juuri itselle sopivalla tavalla. Luentosalissa ei ole pakko istua, vaikka yleensä se hyödyllistä onkin. Sinne tullaan vapaaahtoisesti kuuntelemaan luennoitsijaa ja muille opiskelijoille tulisikin myös antaa tähän mahdollisuus tarjoamalla työrauha.

Vapaus tuo mukanaan myös vastuuta. Sinun on itse joka tapauksessa opittava kursseilla vaadittavat asiat jossain vaiheessa ja vaadittavat kurssityöt on myös tehtävä, vaikka kukaan ei tule pakottamaan sinua sängystä ylös niitä tekemään ja asioita opiskelemaan. Tärkeää on oppia oppimaan, eli kehitellä itselleen paras tapa opiskella. Tässä sinua voi auttaa koulun tuottama Opiskelun ja oppimisen opas, jossa kerrotaan mm. erilaisista oppimistekniikoista. Myös opiskelukavereiden kanssa yhdessä lukeminen ja harjoitusten tekeminen auttaa monia sisäistämään luennoilla opitut asiat.

Koululta löytyy laajasti erilaisia opintojen tukipalveluita, joiden käyttämistä suosittelemme, mikäli tarvetta on. Kaikilla koulutusohjelmilla on omat opintoneuvojansa, tekniikan puolella myös tutorointivastaavat, jotka antavat opintoihin liittyvää neuvontaa ja auttavat erityisesti henkilökohtaisen opintosuunnitelman HOPS:in suunnittelussa ja päivittämisessä. Vertaistutoreihin päästään tutustumaan fuksiviikkojen aikana ja he ovat tukena Skinnarilan henkeen tutustumisessa ja yliopistoelämään integroitumisessa. Opintotoimistossa taas annetaan kaikkia opiskelijoita koskevaa yleisneuvontaa esimerkiksi ilmoittautumisiin ja opintotukeen liittyen. Näistä ja muista yliopiston tarjoamista opintojen tukipalveluista kerrotaan lisää Uni-portaalissa.