Uudet opiskelijat

Hei uusi opiskelija ja tervetuloa LUT-yliopistoon! Olemme koonneet tälle sivulle tärkeitä askeleita ja tietoja, jotka suosittelemme hoitamaan jo ennen opistojen aloitusta. Lisäksi löydät infoa ja aikatauluja fuksiviikoista, sekä myös vinkkejä itse opintojen aloitukseen. Syksyllä nähdään!

Sisällysluettelo

Ennen opintoja

Olet aloittamassa elämäsi yhtä ikimuistoisinta aikaa, joten tuuleta vähän! Seuraavaksi muutama askel, joiden jälkeen olet valmis saapumaan kampuksellemme. LUTiin päästyäsi tutorisi, kiltasi ja ylioppilaskuntasi pitää huolen kaikesta muusta, jotta sinä voit ottaa ensiaskeleesi kampuksellamme rennoin mielin. Tervetuloa!

Voit tutustua tulevaan kampukseesi etukäteen Lappeenrannassa tai Lahdessa. Kampusten esteettömyydestä löytyy myös tietoa eLutista

Ensimmäiseksi sinun tulee vastaanottaa opiskelupaikka. Se tapahtuu sähköisesti Opintopolku.fi-palvelun kautta.

Jos sinulle on tarjottu opiskelupaikkaa, muista ottaa paikka vastaan ennen 15.7.2022 klo 15.00. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta, saat henkilökohtaisen opiskelupaikan vastaanottoajan sähköpostitse. Mikäli et muista ottaa opiskelupaikkaa vastaan, menetät sen. 

Kaiken tarvittavan tiedon opintojen aloituksesta löydät eLUTin Opintojen aloittaminen -sivulta.

Huomioithan, että sinun tulee ottaa paikka vastaan, vaikka et aloittaisikaan opintojasi vielä syksyllä 2022. Tällöinkin otat opiskelupaikan vastaan ja ilmoittaudut vain poissaolevaksi. Tämä on kuitenkin mahdollista ensimmäiselle lukuvuodelle vain painavasta syystä, lisätietoja löydät täältä

Ilmoittautuminen 2022 – 2023 lukuvuodelle avautuu Oilissa 1.5. ja päättyy 31.8.

Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Maksu on pakollinen kaikille tutkintoa suorittaville opiskelijoille ja se maksetaan vuosittain.

Jäsenmaksu perusopiskelijoille on 74 € lukuvuodelta tai 42 € syyslukukaudelta ja 42 € kevätlukukaudelta. Jatko-opiskelijoille maksu on 20 € lukuvuodelta tai 10 € lukukaudelta. Jäsenmaksu menee ylioppilaskunnalle sekä osa Suomen Ylioppilaskuntien Liitolle.

Jäsenmaksun yhteydessä on mahdollista maksaa myös vapaaehtoinen tukimaksu Lappeenrannan Mielenterveysseura ry:lle, summaltaan 5 euroa.

Huomio! Myönnäthän ylioppilaskunnalle luvan tietoihisi opiskelijoiden tiedonhallintajärjestelmästä Sisusta. Ainoastaan antamalla meille pääsyn tietoihisi, voit käyttää palveluitamme täysimääräisesti.

Korkeakouluopiskelijan tulee maksaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksu Kelalle. Maksettuasi sen saat käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita. Terveydenhoitomaksu on pakollinen ja tulee maksaa joka lukukaudelle. Maksun voi maksaa Kelan verkkopalvelussa. Maksusta ei lähetetä erikseen laskua, joten muistathan oma-aloitteisesti hoitaa maksun ajoissa välttyäksesi viivästysmaksuilta. 

Lisätietoja terveydenhoitomaksusta löydät Kelan sivuilta kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu

Mahdollisimman nopeasti paikan vastaanottamispäätöksen jälkeen kannattaa hakea asuntoa. 

Lahdessa Lahden Talot tarjoaa laajan valikoiman asuntoja opiskelijoille. Voit hakea opiskelija-asuntoa tai etsiä kotia monipuolisesta muusta asuntokannasta. Tutustu tarjontaan ja hae asuntoa: www.lahdentalot.fi

Lappeenrannassa opiskelija-asuntoja tarjoaa Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö LOAS. LOASin asunnoissa asuu vuosittain n. 3000 opiskelijaa ja se onkin suosituin paikka aloittaa asunnon hakeminen. Lappeenrannassa on käytössä 100% asuntotakuu, jonka tarkoituksena on että jokaisella aloittavalla opiskelijalla olisi katto pään päällä, ettei opintojen aloitus jää asunnottomuuden takia. Asuntoa tulee kuitenkin hakea itse, sitä ei tarjota ilman hakemusta. 
Tutustu LOAS:in tarjontaan ja hae asuntoa: www.loas.fi

Asuntoja kannattaa hakea myös muualta, kuten esimerkiksi Lappeenrannan asuntopalveluilta (http://www.aspakoti.fi/) ja yksityisiltä markkinoilta.

Uusi opiskelija ja vailla asuntoa Lappeenrannassa? Huoli pois! Voit ilmoittautua LTKY:n ja LOAS:n järjestämään tilapäismajoitukseen. Tilapäismajoitus on tarkoitettu niille LUTin, LABin ja Sampon opiskelijoille, jotka ovat LOAS:in asuntojonossa, mutta eivät ole vielä saaneet asuntotarjousta tai joiden vuokrasopimus alkaa ensimmäisiä opintoja myöhemmin.

Tilapäismajoitus on auki yleensä elokuusta lokakuuhun. Majoitus järjestetään LOAS:in kerhotiloissa, miehet ja naiset erikseen. Tilapäismajoituksen puolesta tarjotaan patja, petivaatteet ja liinavaatteet tulee asujan itse hankkia. Kaikissa kerhohuoneissa on suihkut, pieni keittiö ja mahdollisuus pestä vaatteita vähintään kerran viikossa. Valitettavasti lukittuja kaappeja ei ole kohteissa tarjolla.

Tilapäismajoituksen vuokra on 5 € päivältä (tai päivän osalta) välillä 15.8.-1.10. ja 8€ päivältä (tai päivän osalta) välillä 2.-31.10.2022. Minimivuokra on 20 € neljää päivää lyhyemmältä asumiselta. Vuokra maksetaan avaimen palautuksen yhteydessä. Kadonneesta avaimesta peritään lukkojen uudelleensarjoituskuluja jopa 500€. Jos sinulle tarjotaan LOAS:in asuntoa päättyy oikeutesi tilapäismajoituksessa asumiseen, kun vuokrasopimuksesi alkaa.

Linkki tilapäismajoitukseen ilmoittautumiseen tästä lomakkeesta.

Lisätietoja ja vastauksia kysymyksiin tarjoaa LTKY:n asuntosihteeri sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse 0503650919.

Jotta pääset hyödyntämään kaikkia opiskelijaetuja, kannattaa sinun hankkia opiskelijakortti. Sen avulla saat syödä kampuksen opiskelijaruokaloissa, matkustaa VR:n junissa ja Matkahuollon linja-autoissa edullisesti sekä lainata koulun kirjastosta kirjoja.

Opiskelijakortin voit tilata Frankin sivuilta (www.frank.fi). Kortin voit tilata aikaisintaan 1.8. Frank ei aktivoidu kuin vasta elokuussa, jolloin uusi lukuvuosi alkaa.

HUOM! Jotta saat opiskelijakortin toimimaan, sinun tulee antaa Sisussa lupa tietojesi luovutukseen opiskelijakorttirekisteriin.  

Voit hakea opintotukea jo ennen opintojesi alkua, ja se kannattaakin tehdä hyvissä ajoin. Opintotukihakemukseen pääset Kelan sivuilta kela.fi/opintotuki_nain-haet

Saadaksesi opintotuen jatkossa, tulee sinun suorittaa vähintään 20 opintopistettä vuodessa sekä 5 opintopistettä kutakin haettua tukikuukautta kohtaan. Käytännössä siis saadaksesi yhdeksälle kuukaudelle opintotuet, tulee sinun suorittaa 31.7. mennessä 45 opintopistettä. 

Lisätietoa opintotuesta ja siihen liittyvistä asioista löydät parhaiten Kelan sivuilta www.kela.fi/opiskelijat

Ennen muuttoa Lappeenrantaan tai Lahteen on hyvä tehdä myös muuttoilmoitus. Näin sinulle suunnatut postit ohjautuvat automaattisesti uuteen osoitteeseesi – eikä vanhempiesi tarvitse kääntää postia manuaalisesti.

Muuttoilmoituksenkin teet kätevästi netissä

Kaikki käytännön järjestelyt on nyt tehty? Hienoa, opiskeluelämä on valmis alkamaan ja se starttaa parhaiten Fuksiviikoilla.

Niiden aikana tutustut koulun käytäntöihin, muihin opiskelijoihin ja opiskelijaelämään. Teet myös tutorisi avustuksella kurssivalintasi ensimmäiselle periodille. Fuksiviikoille kannattaa tulla avoimin mielin ja osallistua aktiivisesti tapahtumiin – näin pääset helpoimmin mukaan opiskelijaelämään, ja löydät varmasti kavereita niin luennoille kuin illanistujaisiinkin!

Fuksiviikkojen ohjelma

Fuksiviikoilla tutustut opiskelijatovereihisi, yliopistoon, opiskelijakaupunkiin ja opiskelijaelämään. Saat heti aluksi itsellesi henkilökohtaisen tutorin, jolta voit kysyä mitä tahansa kouluun ja opiskelijaelämään liittyen. Fuksiviikoilla tapaat myös tulevia opettajiasi ja muuta koulun henkilökuntaa, joiden kanssa työskentelet myöhemmin. Fuksiviikot ovat tänäkin vuonna kaksiviikkoiset ja ylioppilaskunta järjestää ne yhdessä kiltojen ja kerhojen kanssa. Ensimmäisellä fuksiviikolla ei vielä ole luentoja tai kursseja, joten voit keskittyä rauhassa verkostoitumiseen ja opiskelijaelämään tutustumiseen. Toisella viikolla alkavat opinnot, mutta iltaohjelmaa riittää jokaiselle päivälle. 

Fuksiviikkojen 2023 ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Opintojen alkuun

Fuksina tulette heti ensimmäisinä viikkoina huomaamaan, että yliopisto-opiskelu eroaa huomattavasti lukiossa tutuksi tulleesta tavasta opetella asioita. Samassa luentosalissa saattaa hyvinkin istua yli sata ihmistä opiskelemassa matematiikan saloja, toisaalta asioita opiskellaan hyvin paljon myös pienemmissä ryhmissä. Ehkä merkittävin ero on kuitenkin akateeminen vapaus, joka mahdollistaa opiskelun juuri itselle sopivalla tavalla. Luentosalissa ei ole pakko istua, vaikka yleensä se hyödyllistä onkin. Sinne tullaan vapaaehtoisesti kuuntelemaan luennoitsijaa ja muille opiskelijoille tulisikin myös antaa tähän mahdollisuus tarjoamalla työrauha.

Vapaus tuo mukanaan myös vastuuta. Sinun on joka tapauksessa opittava kursseilla vaadittavat asiat jossain vaiheessa ja vaadittavat kurssityöt on myös tehtävä, vaikka kukaan ei tule pakottamaan sinua sängystä ylös niitä tekemään ja asioita opiskelemaan. Tärkeää on oppia oppimaan, eli kehittää itselleen paras tapa opiskella. Tässä sinua voi auttaa koulun tuottama Opiskelun ja oppimisen opas, jossa kerrotaan mm. erilaisista oppimistekniikoista. Myös opiskelukavereiden kanssa yhdessä lukeminen ja harjoitusten tekeminen auttaa monia sisäistämään luennoilla opitut asiat.

Koululta löytyy laajasti erilaisia opintojen tukipalveluita, joiden käyttämistä suosittelemme, mikäli tarvetta on. Kaikilla koulutusohjelmilla on omat opintoneuvojansa, tekniikan puolella myös tutorointivastaavat, jotka antavat opintoihin liittyvää neuvontaa ja auttavat erityisesti henkilökohtaisen opintosuunnitelman HOPS:in suunnittelussa ja päivittämisessä. Vertaistutoreihin päästään tutustumaan fuksiviikkojen aikana ja he ovat tukena Skinnarilan henkeen tutustumisessa ja yliopistoelämään integroitumisessa. Opintotoimistossa taas annetaan kaikkia opiskelijoita koskevaa yleisneuvontaa esimerkiksi ilmoittautumisiin ja opintotukeen liittyen. Näistä ja muista yliopiston tarjoamista opintojen tukipalveluista kerrotaan lisää eLUTissa.