Hyvinvointi

Tältä sivulta löydät hyvinvointiin tietoja ja linkkeja muun muassa asumiseen, terveydenhuoltoon, yliopistopastoreihin ja liikuntaan liittyen. Sivulta löydät myös häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot.

Sisällysluettelo

Asuminen

Lappeenrannassa on voimassa asuntotakuu. Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö LOAS vuokraa asuntoja Lappeenrannassa opiskeleville opiskelijoille. LOAS:lla on tarjolla kahden tai kolmen hengen soluja, perheasuntoja sekä yksiöitä. Yksiöihin on luonnollisesti pisimmät jonot, joten ensimmäisen vuoden opiskelijoille tarjotaan lähes poikkeuksetta soluasuntoja. Asunnot sijaitsevat pääsääntöisesti lähellä oppilaitoksia ja niissä kaikissa on nettiyhteys.

LOAS:lta voit hakea asuntoa netin kautta: asuntohakemus

Asuntoa on myös mahdollista hakea Lappeenrannan Asuntopalvelulta, joka tarjoaa asuntoja yksiöstä isompiin huoneistoihin. Jonot ovat tosin tyypillisesti pitkät. Lisätietoja löydät täältä.

Lumo-verkkokaupasta asunnon voi vuokrata pankkitunnuksilla heti itse ja muuttaa parhaassa tapauksessa jo seuraavana päivänä. Kaikki Lappeenrannan heti vuokrattavissa olevat asunnot löytyvät kaupasta osoitteesta https://verkkokauppa.lumo.fi/vuokra-asunnot/Lappeenranta.

Lahden Talot tarjoaa Lahdessa laajan valikoiman asuntoja opiskelijoille. Voit hakea opiskelija-asuntoa tai etsiä kotia monipuolisesta muusta asuntokannasta.

Tutustu tarjontaan ja hae asuntoa: www.lahdentalot.fi

Liikunta

LTKY järjestää vuosittain useita liikuntahenkisiä tapahtumia, joihin ylioppilaskunnan jäsenillä on vapaa pääsy. Ylioppilaskunta tukee myös jäsenistönsä liikuntaa vaikuttamalla kuntapolitiikkaan ajamalla mm. lähiliikuntapaikkojen kehittämistä Skinnarilan ja Sammonlahden alueella sekä Lahdessa, tavoitteenaan kehittää liikuntamahdollisuuksia kampusten läheisyydessä. Saat hankittua MOVEOn liikuntapassit kampuskioskilta tai LUTin verkkokaupasta: https://lutshop.lut.fi/

LTKY toimii yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa, tarjoten liikuntapalveluita opiskelijoille ja henkilökunnalle kampuksella. Kampusalueella on kuntosali, joka on opiskelijoiden käytettävissä, MOVEOn liikunta- tai ryhmäliikuntapasseilla.

Ylioppilaskunnan hallituksen liikunta- ja hyvinvointivastaava sekä edunvalvonta-asiantuntija huolehtii yhteydenpidosta MOVEOn ja korkeakoulujen kanssa liikunta-asioissa. Mikäli kampuksen liikuntapaikoissa on kehitettävää, voit olla yhteydessä LTKY:n edustajiin sähköpostin välityksellä tai palautelomakkeen kautta.

Lisäksi LTKY:llä on kaksi osaketta Viipurin Golfin kentille.

MOVEO

MOVEO on LUTin ja LABin yhteinen korkeakoululiikuntatoimi, joka pitää sisällään monipuolisia liikunta- ja hyvinvointipalveluita sekä järjestää demotunteja ja tapahtumia, joilla edistetään liikuntaa ja hyvinvointia kampuksella. Toiminnan tavoitteena on edistää ja tukea opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskeluissa jaksamista sekä luoda yhteishenkeä eri koulutusohjelmien ja korkeakoulujen välillä. MOVEO toimii niin Lappeenrannan kuin Lahdenkin kampuksella.

MOVEO vastaa liikuntapalveluista, kuten ryhmäliikunnan järjestämisestä, kuntosalivuoroista, palloilu- ja lajivuoroista sekä muista liikunta- tai ryhmäliikuntapassilla saatavista alennuksista Lappeenrannassa ja Lahdessa. MOVEOn tehtävänä on tarjota laadukkaat, monipuoliset ja edulliset hyvinvointi- ja liikuntapalvelut korkeakouluopiskelijoille tänään ja tulevaisuudessa. Saat hankittua MOVEOn liikuntapassit kampuskioskilta Lappeenrannan kampuksella LUTin pääaulasta tai LUTin verkkokaupasta: https://lutshop.lut.fi/

Tarkemmat ja ajankohtaiset tiedot erilaisista MOVEOn liikunta- ja hyvinvointipalveluista on saatavilla LABin verkkosivuilta osoitteesta https://lab.fi/fi/moveo sekä MOVEOn sosiaalisissa medioissa:

MOVEO Lappeenranta: Facebook ja Instagram

MOVEO Lahti: Facebook ja Instagram

Harrasteyhdistykset

Lappeenrannan kampuksella toimii monia harraste- ja vapaa-ajanyhdistyksiä, jotka yhdessä LTKY:n kanssa toimivat opiskelijoiden hyvinvoinnin hyväksi. Nämä yhdistykset tarjoavat harrastusmahdollisuuksia ja auttavat samanmielisiä opiskelijoita löytämään toisensa. Listan yhdistyksistä löydät täältä.

YTHS

 

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia.  Lue palveluista yths.fi-sivuilta. Ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä peritään terveydenhoitomaksu 44 euroa, joka oikeuttaa perustutkinto-opiskelijan käyttämään YTHS:n palveluita.

Kun oma terveys askarruttaa, löydät terveystietoa YTHS:n verkkosivuilta ja terveystietopankista yths.fi/terveystietopankki, jonne on koottu laaja ja valikoiman artikkeleita opiskelijaikäisen aikuisen terveyteen, sairauksiin, mielenterveyteen sekä suunterveyteen liittyvistä asioista. 

Opiskelijoiden käytettävissä on terveydenhoitajan, yleis- ja erikoislääkärin (esimerkiksi ihotautilääkäri, psykiatri tai gynekologi), fysioterapeutin, hammaslääkärin sekä mielenterveyden palvelut. Muut palvelut hammaslääkäriä lukuun ottamatta ovat maksuttomia. Hammaslääkärin hinnasto: 10-20min 16€, 20-40min 24€ ja yli 40min 30€.

Palvelupisteet ja asiointi:

Varataksesi ajan vastaanotolle ota yhteyttä SelfChatin kautta tai soittamalla opiskelupaikkakuntasi YTHS:n palvelupisteeseen hoidontarpeen arviointia ja ajanvarausta varten.

YTHS:n kanssa voit asioida myös verkossa. Self on opiskelijan oma verkkopalvelu, jonka kautta voit mm. ylläpitää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Lue lisää Selfistä yths.fi/self-info ja kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa.

Lappeenrannan terveydenhoitoasema sijaitsee Lappeenrannan teknillisen yliopiston 7-rakennusvaiheen 1. ja 2. kerroksessa. Kulku yo-talolle menevän lasikäytävän alta.

Aukioloajat:
Ma – To klo 8:00 – 15:00
Pe klo 08:00 – 14:00

Lisätietoa YTHS-sivuilta: YTHS Lappeenranta

Lahdessa YTHS:n palvelut on ulkoistettu, ja lisää tietoja löytyy YTHS:n sivuilta: YTHS Lahti.

Kun YTHS on kiinni:

Opiskelijat (myös vieraspaikkakuntalaiset) voivat käyttää YTHS:n aukioloaikojen ulkopuolella opiskelupaikkakunnan kunnallisia terveyskeskuspalveluita. Alueelliset terveysasemat ovat avoinna kello 16 saakka, jonka jälkeen päivystää Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystys.

Terveyskeskuksen vuosimaksu on 27,40 euroa, joka on voimassa kyseisen kalenterivuoden loppuun asti. Etelä-Karjalan keskussairaala (p. 05 352 000) päivystää arkisin klo 16-07 ja viikonloppuisin perjantaista klo 16 maanantai-aamuun klo 07 asti.Tällöin joudut maksamaan terveyskeskuksen vuosimaksun lisäksi jokaisesta päivystyskäynnistä 18,80 euroa.

Erikoispoliklinikkakäynneistä (esim. sisätaudit, kirurgia, keuhkot jne.) veloitetaan myös 27,40 euroa. Näitä maksuja YTHS ei korvaa. Jos olet jollain muulla yliopistopaikkakunnalla, jossa on YTHS:n toimipiste, voit käyttää sen palveluita toimipaikan aukioloaikana. Ota opiskelijakortti mukaan!

Korkeakouluopiskelijan opiskeluterveydenhuolto 1.1.2021 alkaen

Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta tulee voimaan 1.1.2021 ja YTHS:n palvelut laajenevat koskemaan kaikkia korkeakouluopiskelijoita. Kevätlukukaudesta 2021 lähtien terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle. Lisätietoja YTHS:n laajenemisesta, palveluista ja palvelupisteistä  yths.fi/yths2021 ja Kelalle maksettavasta terveydenhoitomaksusta kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu.

Mielenterveys

Opintojen ohjaus

Jos sinusta tuntuu, että opinnot eivät etene toivotulla tavalla, ota yhteyttä koulutusalasi opintojen ohjaajaan tai opintoneuvojaan. Hänen kanssa voitte käydä läpi mistä ja miten opinnoissa voi päästä eteenpäin. Kandidaatin työssä, Pro Gradussa ja  DI-työssä tukea antavat opintojen ohjaajat ja lopputyön ohjaajat.

Opintojen ohjaus uni.lutissa: https://uni.lut.fi/fi/opintojen-ohjaus10

Hyvinvointiviikko

Hyvinvointitoimikunta järjestää kampuksen henkilökunnalle ja opiskelijoille Liikunta- ja hyvinvointiviikon.  Hyvinvointiviikon suurimmat tapahtumat ovat hyvinvointimessut ja Parrun Liikuntayö. Näiden lisäksi viikolla on muitakin hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja teemoja.

Perheelliset

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Väestöliito ja Suomen ylioppilaskuntien liitto ovat luoneet oppaan perheelliselle opiskelijoille, josta löytyy vinkkejä helpompaan arkeen.

Linkki oppaaseen:

http://www.parassyy.fi/wp-content/uploads/2016/07/Perheellisen_Opiskelijan_Opas-1.pdf

Oppilaitospapit

Yliopistolla toimii kaksi Lappeenrannan evankelisluterilaisten seurakuntien kampuspappia, pastorit Sari Kosonen ja Aki Lasonen. He ovat kaikkia opiskelijoita varten uskontokuntaan tai vakaumukseen katsomatta. Kampuspappien puoleen voi kääntyä esimerkiksi, kun
* haluaa jutella jonkun kanssa ihan mistä tahansa elämään liittyvästä asiasta.
* on kiinnostunut keskustelemaan tai kuulemaan lisää jostakin filosofisesta tai teologisesta aiheesta.
* tarvitsee lisätietoa juhlista kuten häät, avioliiton siunaaminen, rukous parisuhteen puolesta, kodinsiunaaminen tai kaste.
* ei ole käynyt rippikoulua ja haluaa käydä sen nyt – vaikkapa voidakseen toimia kummina.
* haluaa järjestää jonkinlaisen opiskelijatapahtuman ja kaipaa siihen apua.

Kampuspappien toimisto sijaitsee Skinnarilan kampuksella huoneessa 5113 LUTin pääsisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä naulakoita vastapäätä.

Kampuspappeihin saa yhteyden soittamalla, teksti- tai WhatsApp –viestillä sekä sähköpostilla:
Sari Kosonen  040 3126 823; [email protected]
Aki Lasonen 040 3126 704; [email protected].

Kampuspapit löytyvät myös Instagramissa nimellä lappeenrannan_oppilaitospapit

Lahden kampuspappi Sonja Turunen, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun sekä LUT-yliopiston Lahden kampuksella ja Koulutuskeskus Salpauksen Lahden, Asikkalan ja Heinolan kampuksilla. 

Lahden kampuspappi liikkuu päivittäin oppilaitosten eri toimipisteissä. Voi myös sopia tapaamisen mille tahansa kampukselle tai Olokoloon, Kirkkokatu 7, Lahti. Mukkulan kampuksella tila on A150. Voit soittaa, laittaa viestiä whatsappissa, facessa tai sähköpostitse. Tapaaminen pyritään järjestämään mahdollisimman nopeasti.

Kampuspappi Sonja Turunen
[email protected], p.044-7191203

Sonja löytyy myös Instagramista nimellä kampuspappisonja.

Häirintäyhdyshenkilö

Ylioppilaskunta haluaa puuttua yliopistossa tapahtuvaan häirintään. Häirintäyhdyshenkilöiden avulla pyrimme madaltamaan kynnystä ilmoittaa korkeakouluyhteisössämme tapahtuvasta häirinnästä.

Häirintä voi olla muun muassa henkistä tai fyysistä kiusaamista, uhkailua, sukupuolista eriarvoistamista, epäasiallista kohtelua, syrjimistä, ahdistelua, asiattomia huomautuksia, mustamaalausta tai mitä tahansa toimintaa, jonka häirinnän kohde kokee loukkaavana tai epämiellyttävänä. Häirinnän määrittely on vaikeaa, koska se aina liittyy henkilön omaan kokemukseen asiasta. Jokin asia, mikä itsestä tuntuu normaalille, voi toisesta tuntua häiritsevälle. Häirintänä voidaan pitää sellaista käyttäytymistä, jota jatketaan, vaikka kohteeksi joutunut ilmaisee pitävänsä sitä sopimattomana.

Häirintäyhdyshenkilö on tukihenkilö, jonka puoleen voi kääntyä, mikäli kokee tulleensa häirityksi joko toisen opiskelijan tai henkilöstöön kuuluvan tahon toimesta. He tukevat ja neuvovat häirintätilanteiden selvittelyssä. Häirintäyhdyshenkilöt auttavat, jos et löydä auttavaa tahoa jolle kertoa asiasta, sekä ohjaavat tarvittaessa oikeanlaisen avun piiriin. He neuvovat ja tukevat opiskelijoita, jotka ovat kohdanneet häirintää, syrjintää, kiusaamista tai muuta epätasa-arvoista kohtelua.

Häirintäyhdyshenkilöt eivät ole ammattilaisia, vaan he ovat ylioppilaskunnan työntekijöitä tai hallituksen jäseniä, jotka ovat koulutettuja tehtäväänsä. Heihin voi olla yhteydessä myös, vaikkei itse olisi häirinnän kohteena, vaan on todistanut kyseisiä tilanteita tai haluaisi keskustella mahdollisista tavoista puuttua niihin.

Häirintäyhdyshenkilöt eivät tee jatkotoimenpiteitä ilman avun pyytäjän suostumusta, ja kaikki keskustelut ovat täysin luottamuksellisia, sillä häirintäyhdyshenkilöitä sitoo vaitiolovelvollisuus.

  • LTKY tarjoaa häirinnän vastaisen toiminnan ja yhdenvertaisuuden koulutuksia/luentoja. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä [email protected]


Häirintäyhdys
henkilöt tavoitat

Häirintäyhdyshenkilöinä Lappeenrannassa toimivat LTKY:n edunvalvonta-asiantuntija Tiia Kettunen sekä hallituksen jäsen Vili Seppälä. Häirintäyhdyshenkilönä Lahdessa toimii Jenni Mäkelä.

Lappeenranta:

Tiia Kettunen
[email protected]
044 293 8825

Vili Seppälä
[email protected]
040 418 3323

Lahti:

Jenni Mäkelä
[email protected]
045 121 0200