Hyvinvointi

Tältä sivulta löydät hyvinvointiin tietoja ja linkkeja muun muassa asumiseen, terveydenhuoltoon, yliopistopastoreihin ja liikuntaan liittyen. Sivulta löydät myös häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot.

Sisällysluettelo

Asuminen

Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö LOAS vuokraa asuntoja Lappeenrannassa opiskeleville opiskelijoille. LOAS:lla on tarjolla kahden tai kolmen hengen soluja, perheasuntoja sekä yksiöitä. Yksiöihin on luonnollisesti pisimmät jonot, joten ensimmäisen vuoden opiskelijoille tarjotaan lähes poikkeuksetta soluasuntoja. Asunnot sijaitsevat pääsääntöisesti lähellä oppilaitoksia ja niissä kaikissa on nettiyhteys. Lappeenrannassa on voimassa asuntotakuu. 

LOAS:lta voit hakea asuntoa netin kautta: asuntohakemus

Asuntoa on myös mahdollista hakea Lappeenrannan Asuntopalvelulta, joka tarjoaa asuntoja yksiöstä isompiin huoneistoihin. Jonot ovat tosin tyypillisesti pitkät. Lisätietoja löydät täältä.

Lahden Talot tarjoaa Lahdessa laajan valikoiman asuntoja opiskelijoille. Voit hakea opiskelija-asuntoa tai etsiä kotia monipuolisesta muusta asuntokannasta. Tutustu tarjontaan ja hae asuntoa: www.lahdentalot.fi

Yksityisillä makkinoilla on myös tarjolla erilaisia asuntoja. Esimerkiksi Lumoverkkokaupasta asunnon voi vuokrata pankkitunnuksilla heti itse ja muuttaa parhaassa tapauksessa jo seuraavana päivänä. Lumolla on asuntoja molemmissa kaupungeissa. Lisätietoja lumo.fi

————————————-

Lisäksi LTKY tarjoaa elo-lokakuussa tilauspäismajotusta LUTin, LABin ja Sampon opiskelijoille, jotka ovat LOASin asuntojonossa, mutta eivät ole vielä saaneet asuntotarjousta tai joiden vuokrasopimus alkaa ensimmäisiä opintoja myöhemmin. Majoitus järjestetään LOASin kerhotiloissa, miehet ja naiset erillisissä tiloissaan.

Oikeutesi tilapäismajoituksessa asumiseen päättyy silloin kun vuokrasopimuksesi LOASilla alkaa, tai alkaisi mikäli hylkäät asuntotarjouksen.

Lisätietoja ja vastauksia kysymyksiin tarjoaa LTKY:n asuntosihteeri, sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse 045 261 2670.

Liikunta

LTKY järjestää vuosittain useita liikuntahenkisiä tapahtumia, joihin ylioppilaskunnan jäsenillä on vapaa pääsy. Ylioppilaskunta tukee myös jäsenistönsä liikuntaa vaikuttamalla kuntapolitiikkaan ajamalla mm. lähiliikuntapaikkojen kehittämistä Skinnarilan ja Sammonlahden alueella sekä Lahdessa, tavoitteenaan kehittää liikuntamahdollisuuksia kampusten läheisyydessä. 

LTKY toimii yhteistyössä LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa, tarjoten liikuntapalveluita opiskelijoille ja henkilökunnalle kampuksella. Kampusalueella on kuntosali, joka on opiskelijoiden käytettävissä, MOVEOn liikunta- tai ryhmäliikuntapasseilla.

Ylioppilaskunnan hallituksen liikunta- ja hyvinvointivastaava sekä edunvalvonta-asiantuntija huolehtii yhteydenpidosta MOVEOn ja korkeakoulujen kanssa liikunta-asioissa. Mikäli kampuksen liikuntapaikoissa on kehitettävää, voit olla yhteydessä LTKY:n edustajiin sähköpostin välityksellä tai palautelomakkeen kautta.

Lisäksi LTKY:llä on kaksi osaketta Viipurin Golfin kentille.

Hobbla Sports Network

Hobbla Sports Network on sivusto, josta löytyy erilaisia opiskelijoiden luomia harrastusryhmiä ja tapahtumia, joihin muut opiskelijat liittyä. Sivuston avulla voit löytää oman tasoista seuraa harrastuksiin ja urheiluun, ilman erillistä yhdistyksen perustamista. Voit osallistua niihin kokoontumisiin, jotka sopivat omaan aikatauluusi ja luoda omia ryhmiä ja tapahtumia, joihin muut kiinnostuneet voivat liittyä. Sivuston kautta voit matalalla kynnyksellä kokeilla myös jotain aivan uutta lajia. Myös harrasteyhdistykset ja killat voivat liittyä ja luoda tapahtumia omille jäsenilleen. 

MOVEO

MOVEO on LUTin ja LABin yhteinen korkeakoululiikuntatoimi, joka pitää sisällään monipuolisia liikunta- ja hyvinvointipalveluita sekä järjestää demotunteja ja tapahtumia, joilla edistetään liikuntaa ja hyvinvointia kampuksella. Toiminnan tavoitteena on edistää ja tukea opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskeluissa jaksamista sekä luoda yhteishenkeä eri koulutusohjelmien ja korkeakoulujen välillä. MOVEO toimii niin Lappeenrannan kuin Lahdenkin kampuksella.

MOVEO vastaa liikuntapalveluista, kuten ryhmäliikunnan järjestämisestä, kuntosalivuoroista, palloilu- ja lajivuoroista sekä muista liikunta- tai ryhmäliikuntapassilla saatavista alennuksista. MOVEOn tehtävänä on tarjota laadukkaat, monipuoliset ja edulliset hyvinvointi- ja liikuntapalvelut korkeakouluopiskelijoille tänään ja tulevaisuudessa.

Saat hankittua MOVEOn liikuntapassit kampuskioskilta Lappeenrannan kampuksella LUTin pääaulasta tai LUTin verkkokaupasta: https://lutshop.lut.fi/

Tarkemmat ja ajankohtaiset tiedot erilaisista MOVEOn liikunta- ja hyvinvointipalveluista on saatavilla LABin verkkosivuilta osoitteesta https://lab.fi/fi/moveo sekä MOVEOn sosiaalisissa medioissa:

MOVEO Lappeenranta: Facebook ja Instagram

MOVEO Lahti: Facebook ja Instagram

Harrasteyhdistykset

Lappeenrannan kampuksella toimii monia harraste- ja vapaa-ajanyhdistyksiä, jotka yhdessä LTKY:n kanssa toimivat opiskelijoiden hyvinvoinnin hyväksi. Nämä yhdistykset tarjoavat harrastusmahdollisuuksia ja auttavat samanmielisiä opiskelijoita löytämään toisensa. Listan yhdistyksistä löydät täältä.

YTHS

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia.  Opiskelijoiden käytettävissä on terveydenhoitajan, yleis- ja erikoislääkärin (esimerkiksi ihotautilääkäri, psykiatri tai gynekologi), fysioterapeutin, hammaslääkärin sekä mielenterveyden palvelut.
Lue palveluista yths.fi-sivuilta.

Terveydenhoitomaksu eli ns. YTHS-maksu oikeuttaa käyttämään YTHS:n kaikkia palveluita. Maksu maksetaan itse Kelan kautta, siitä ei lähetetä erillistä laskua. Lisätietoja YTHS-maksun maksamisesa löydät kela.fi-sivuilta.

Kun oma terveys askarruttaa, löydät terveystietoa YTHS:n verkkosivuilta ja terveystietopankista yths.fi/terveystietopankki, jonne on koottu laaja ja valikoiman artikkeleita opiskelijaikäisen aikuisen terveyteen, sairauksiin, mielenterveyteen sekä suunterveyteen liittyvistä asioista. 

Self on opiskelijan oma verkkopalvelu, jonka kautta voit mm. ylläpitää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Lue lisää Selfistä yths.fi/self-info ja kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa.

Palvelupisteet ja asiointi:

Varataksesi ajan vastaanotolle ota yhteyttä SelfChatin kautta tai soittamalla opiskelupaikkakuntasi YTHS:n palvelupisteeseen hoidontarpeen arviointia ja ajanvarausta varten. YTHS:n kanssa voit asioida myös verkossa Self-palvelun kautta. 

Lappeenrannan terveydenhoitoasema sijaitsee LUT-yliopiston 7-rakennusvaiheen 1. ja 2. kerroksessa. Kulku yo-talolle menevän lasikäytävän alta. Lisätietoa ja aukioloajat löydät YTHS-sivuilta: YTHS Lappeenranta

Lahdessa toimii 1.1.2021 alkaen uusi YTHS-palvelupiste, josta löytyy kaikki YTHS:n palvelut. Lahden piste sijaitsee osoitteessa Niemenkatu 73. Lisätietoja löydät YTHS:n Lahden sivuilta.

Jos olet jollain muulla yliopistopaikkakunnalla, jossa on YTHS:n toimipiste, voit käyttää sen palveluita toimipaikan aukioloaikana. Ota opiskelijakortti mukaan!

Kun YTHS on kiinni:

Opiskelijat (myös vieraspaikkakuntalaiset) voivat käyttää YTHS:n aukioloaikojen ulkopuolella opiskelupaikkakunnan kunnallisia terveyskeskuspalveluita. Tällöin maksat myös terveyskeskusmaksut.

Lisätietoa paikkakuntakohtaisista terveyspalveluista:
Lappeenranta: Eksote
Lahti: Päijät-Sote

Erikoispoliklinikkakäynneistä (esim. sisätaudit, kirurgia, keuhkot jne.) veloitetaan myös maksut erikseen. 

Mielenterveys

 

Opintopsykologi

“Autetaan sinua selviämään opinnoista kunnialla, hyvällä mielellä ja niin, että voimia jää muuhunkin!”

LUT-yliopistossa toimii opintopsykologi, joka tarjoaa tutkinto-opiskelijoille tukea opiskeluun ja opiskelukykyyn liittyvissä asioissa. Opintopsykologit pitävät yksilöohjauksia, luentoja ja webinaareja sekä tekevät yhteisöllistä verkostotyötä.

Aiheita joita opintopsykologin kanssa voi käsitellä:

 • motivaatio kateissa
 • opinnäytetyö ahdistaa
 • jaksaminen mietityttää
 • etäopiskelu tuntuu hankalalta
 • stressi vie voimia
 • jännittäminen haittaa opintoja
 • keskittyminen tökkii

Opintopsykologien yhteystiedot

Opintopsykologien yhteystiedot ja lisätietoa palveluista löytyy myös eLutista.

Lahden kampus:

Aino Elomäki
[email protected]
+358 50 4091716
Huone A146

Lappeenrannan kampus:

Milja Parviainen
[email protected]
+358 50 4659839

Opintojen ohjaus

Jos sinusta tuntuu, että opinnot eivät etene toivotulla tavalla, ota yhteyttä koulutusalasi opintojen ohjaajaan tai opintoneuvojaan. Hänen kanssa voitte käydä läpi mistä ja miten opinnoissa voi päästä eteenpäin. Kandidaatin työssä, Pro Gradussa ja  DI-työssä tukea antavat opintojen ohjaajat ja lopputyön ohjaajat.

Opintojen ohjaus eLutissa.

Hyvinvointiviikko

Hyvinvointitoimikunta järjestää kampuksen henkilökunnalle ja opiskelijoille Liikunta- ja hyvinvointiviikon.  Hyvinvointiviikon suurimmat tapahtumat ovat hyvinvointimessut ja Parrun Liikuntayö. Näiden lisäksi viikolla on muitakin hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja teemoja.

Perheelliset

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Väestöliitto ja Suomen ylioppilaskuntien liitto ovat luoneet perheellisille opiskelijoille oppaan, josta löytyy vinkkejä helpompaan arkeen.

Perheellisen opiskelijan opas

Oppilaitospapit

Kampuspapit ovat tavattavissa molemmilla kampuksilla. He ovat kaikkia opiskelijoita varten uskontokuntaan tai vakaumukseen katsomatta. Kampuspappien puoleen voi kääntyä esimerkiksi, kun

 • Haluaa jutella jonkun kanssa ihan mistä tahansa elämään liittyvästä asiasta
 • On kiinnostunut keskustelemaan tai kuulemaan lisää jostakin filosofisesta tai teologisesta aiheesta.
 • Tarvitsee lisätietoa juhlista kuten häät, avioliiton siunaaminen, rukous parisuhteen puolesta, kodinsiunaaminen tai kaste.
 • Ei ole käynyt rippikoulua ja haluaa käydä sen nyt – vaikkapa voidakseen toimia kummina.
 • Haluaa järjestää jonkinlaisen opiskelijatapahtuman ja kaipaa siihen apua.

Lappeenrannan kampuksella toimii kaksi evankelisluterilaisten seurakuntien kampuspappia, pastorit Sari Kosonen ja Aki Lasonen. Kampuspappien toimisto sijaitsee Skinnarilan kampuksella huoneessa 5113, LUTin pääsisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä naulakoita vastapäätä.

Kampuspappeihin saa yhteyden soittamalla, teksti- tai WhatsApp –viestillä sekä sähköpostilla:
Sari Kosonen  040 3126 823; [email protected]
Miika Kähkönen 040 3126 704; [email protected].

Kampuspapit löytyvät myös Instagramissa nimellä lappeenrannan_oppilaitospapit

Lahden kampuspappi Sonja Turunen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun sekä LUT-yliopiston Lahden kampuksella ja Koulutuskeskus Salpauksen Lahden, Asikkalan ja Heinolan kampuksilla. 

Lahden kampuspappi liikkuu päivittäin oppilaitosten eri toimipisteissä. Voi myös sopia tapaamisen mille tahansa kampukselle tai Olokoloon, Kirkkokatu 7, Lahti. Mukkulan kampuksella tila on A150. Voit soittaa, laittaa viestiä whatsappissa, facessa tai sähköpostitse. Tapaaminen pyritään järjestämään mahdollisimman nopeasti.

Kampuspappi Sonja Turunen
[email protected], p.044-7191203

Sonja löytyy myös Instagramista nimellä kampuspappisonja.

Kampusten esteettömyys ja saavutettavuus

Kampusten esteettömyydestä voit lukea tarkemmin eLutista

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliot saa kampusravintoloista pyydettäessä.