Be heard. Alive.

Edustajistovaalit tulevat! Oletko valmis?

Edustajistovaalit tulevat – oletko valmis?

Tämä artikkeli on osa sarjaa ”Edustajistovaalit”. Tässä kaikki sarjan osat:

  1. Edustajistovaalit tulevat – oletko valmis?
  2. Usein kysytyt kysymykset – Edustajistovaalit 2021

Ylioppilaskuntamme, LTKY:n ylin päättävä elin, edustajisto tai tuttavallisemmin edari on päättämässä kaksivuotista kauttaan vuoden loppupuolella ja uusien edaattoreiden valinta vaaleilla on edessämme. Edustajisto päättää viime kädessä kaikki suuret päätökset yhteisestä toiminnastamme ja päätökset näkyvät arjessamme monella konkreettisella tavalla. Esimerkkeinä edarin kädenjäljestä ovat mm. Salen avaaminen ylioppilastalolle, ravintola YOLOn ja Laserin tukeminen vaikeina aikoina, nyt jo vakiintunut tapa osallistua Pride-tapahtumaan ja LTKY:n hallituksen jokavuotinen valinta.

Vaaleissa jokainen ylioppilaskunnan jäsen saa asettua ehdolle ja on äänioikeutettu. Ylioppilaskunnan automaatio/pakko/joku muu, mikä?-jäsenyydestä voi olla montaa mieltä, mutta nykyjärjestelmässä edustajistovaalit on paras tapa päästä vaikuttamaan siihen, mitä jäsenmaksuilla tehdään tai paljon niitä maksetaan. Vanha sanonta demokraattisesta järjestelmästä onkin: jos ei äänestä, ei tule valittaa. Käytännössä ylioppilaskunta toki kuuntelee jäsenistöään muulloinkin kuin vaalien aikana, mutta konkreettinen paikka saada haluamaansa muutosta aikaan on tänä syksynä.

Vaalijärjestelmä on vaaliliittoihin ja -renkaisiin perustuva suhteellisen laskutavan demokraattinen vaali, kuten esimerkiksi eduskunta- tai kuntavaalitkin. Vaaliliitot ovat kuin puolueita edustajistossa, joihin voi liittyä tai jollaisen voi perustaa. Vaaliliiton ei tarvitse olla minkään varsinaisen puolueen tukema, eikä ehdokkailta tulla erikseen tarkastamaan puoluekirjoja. Tarkat säännöt voi tarkastaa LTKY:n sivuilta https://ltky.fi/ylioppilaskunta/saannot/.

Itse kaksi kautta edustajistossa palvelleena haluan kannustaa jokaista asettumaan ehdolle tai vähintään äänestämään. Oman edariaikani varrella olen päässyt muovaamaan opiskelijayhteisöstämme entistä inklusiivisemman ja nähnyt uudistusten ja parannusten toteutumisen, josta vanhemmat opiskelijat aikanaan vain unelmoivat. Edaattorius vie kyllä oman aikansa, mutta se ei ole haitannut omien opintojeni etenemistä tai vienyt liialti vapaa-aikaani, vaikka aikanaan myös puheenjohtajan virkaa toimitinkin. Pesti toisaalta myös antaa mahdollisuuksia verkostoitua ja vaikuttaa enemmän kuin riviopiskelijana pystyisi. Olen esimerkiksi päässyt käytännössä osaksi useaa työntekijän rekrytointiprosessia, jota toivon  myös tulevaisuuden työelämässä tekeväni.

Jos edustajistotyö kiinnostaa, voi jäsenistö tulla seuraamaan seuraavaa kokoustamme 5.10. Vaalien lähestyessä LTKY:n somekanaviin tullaan lisäämään myös lisää tietoa edarivaaleista, vaaliliitoista ja edarityöskentelystä. Seuraa siis alivea ja instagramia syksyn mittaan, tule kysymään ja keskustelemaan vaaleista toimistolle kahvin ääreen tai laita mailia keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalle.

Edustajistovaalien aikataulu: 

22.9. Vaalikuulutus 

27.9. Julkaistaan vaaliluettelo (Vaaliluettelo on pidettävä nähtävänä vähintään seitsemän (7) vuorokautta.)

27.9. Ehdolleasettuminen alkaa

11.10. Ehdokkaaksi asettuminen päättyy klo 15 11.10. julkaistaan ehdolle asettuneet ja ehdokkaiden äänestysnumerot

18.10. Vaaliluetteloa koskevat oikaisuvaatimukset jätettävä keskusvaalilautakunnalle

21.10. Vaaliluetteloa vastaan tehdyt oikaisuvaatimukset käsitellään ja ratkaistaan

22.10. Mennessä vaalipaikka ja -aika julkaistaan

28.10-3.11. Varsinaiset vaalipäivät (äänestys alkaa 28.10. klo 8.00 ja päättyy 3.11. klo 14)

3.11. Vaalivalvojaiset ja tulosten julkistus (n. klo 18)

 
Kuisma Närhi

Kuisma Närhi

Kirjoittaja on keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja, edaattori 2017-2021

Jaa:

Lisää luettavaa