Be heard. Alive.

Hallitus esittäytyy: Sosiaalipolitiikka, liikunta & hyvinvointi, kansainvälisyys

Vuosi LTKY:n hallituksessa on pian ohi ja kaikkea sitä onkin vuoden aikana ehtinyt tapahtua. Kun minut joulukuussa valittiin hallitukseen, ei minulla suoraan sanottuna ihan hirveästi ollut ennakkokäsitystä, mitä nämä hakemani roolit edes pitävät sisällään tai miten haluaisin asioita vuoden aikana viedä eteen päin. Totta kai kolme vuotta killan hallituksessa olivat kouluttaneet minusta jo varman järjestöaktiivin, mutta tärkeintä oli se into ja itsevarmuus, että nämä asiat kiinnostaa ja näitä tahdon kehittää. Sillä innolla siinä sitten hyppäsin saappaisiin ja ennen kuin huomasinkaan istuin jo milloin missäkin kokouksessa, seminaarissa tai webinaarissa kertomassa opiskelijoiden kuulumisia ja ajamassa opiskelijoiden etuja parhaan tietotaitoni katsomalla tavalla.

Vuoden aikana hyvinvointi ja liikuntasektorilla ovat tutuiksi tulleet niin paikalliset toimijat MOVEOlta kuin YTHS:ltäkin, opintopsykologit, kampuspapit ja totta kai myös kiltojen liikuntavastaavat, oppilaskunta KOEn sekä LUTin poppoo. Kansallisella tasolla toimijoita on tullut tavattua esimerkiksi opiskelijoiden liikuntaliitto OLL:sta ja Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL:sta. Pitkälti viikot ovatkin koostuneet juuri näiden tahojen kanssa tehdystä yhteistyöstä joskus rennompien kahvihetkien ja joskus asiallisempien keskustelujen merkeissä. Koska kaikki yhteistyötahot ajavat samaa asiaa, hyvinvointia opiskelijoille, ei yhteisistä tavoitteista ja asioiden tärkeydestä juuri tarvitse kiistellä tai omaa mielipidettä taistelemalla taistella läpi. Pitkälti kokoustelu onkin parhaiden toimintatapojen ideointia ja löytämistä ja sitä, miten tavoitteisiin päästään niin, että lopputulos hyödyttää kaikkia.

Läpi vuoden kaikki on ollut enemmän tai vähemmän etäilyä, mutta ilokseni loppuvuodesta myös satunnaisia kuulumisia käytävillä on tullut vaihdettua. Uskon, että ensi vuonna seuraava sopo pääsee tapaamaan ihmisiä ja reissaamaan ympäri Suomea minunkin puolestani.

Perinteisiin liikunta ja hyvinvoinnin tapahtumiin kuuluvat kaksi kertaa vuodessa järjestettävät hyvinvointiviikot, jotka järjestin yhdessä KOEn kanssa. Kevään etätoteutus hiukan jännitti, mutta syksyllä oltiin jo lähellä sellaisia viikkoja, joille olen itsekin tottunut osallistumaan. Parasta on, että ohjelman suunnittelussa saa näkyä oma kädenjälki. Viikkojen järkkäily, ohjelman suunnittelu eri tahojen kanssa sekä kaiken yhteen vetäminen osasi paikoin olla hyvinkin hektistä, mutta hyvät organisointitaidot ovat tässä avuksi. Ajankäyttö ja sen suunnittelu ainakin omasta näkökulmastani onkin hyvin oleellinen osa ylioppilaskuntatyöskentelyä. Opiskelijoiden hyvinvointiasioita ajaessa on lisäksi tärkeä muistaa pitää huolta myös omasta arjen jaksamisesta, mutta siihen liittyviltä vinkeiltä ei kyllä sopona voi välttyä. Jos jotain on jäänyt käteen, niin ainakin hyvinvointikoulutusta on tullut tämän vuoden aikana hankittua.

No mitäs muuta on saatu aikaan? OKM:n myöntämällä hankerahalla on opiskelijoille saatu mielenterveyden ensiapu koulutuksia, lajikokeiluja sekä meille palkattu oma harrastekoordinaattori. Liikuntatuutorointia on viety eteenpäin ja uudistettu tuutorointimalli pyörähtää käyntiin ensi vuoden alussa. Opintopsykologiyhteistyötä on kehitetty ja opiskelijoille järjestetty etäopiskelutuokioita. Myös YTHS- ja kelauudistusta on tiiviisti seurailtu ja raportoitu.

Mitenkäs sitten se kansainvälisyys? Kansainvälinen LTKY ja opiskelijakulttuuri on jotain, mitä kohti ollaan kovaa vauhtia menossa. Tekemistä ja mahdollisuuksia tämän suhteen on enemmän kuin ehtii keksiä tai toteuttaa, mutta paljon on jo tänäkin vuonna tehty ja viety eteen päin. Uusien, syksyllä niin Lappeenrannassa kuin Lahdessakin alkaneiden kv-kandilinjojen myötä tilanne on entistä mielenkiintoisempi ja avaa aivan uudenlaisia ovia. Tänä vuonna International Committee siirrettiin hallituksen alaiseksi jaostoksi koostuen kiltojen kv-vastaavista. Se on toimestani kokoontunut säännöllisesti juttelemaan kv-opiskelijoidemme asioista ja vaikka käytännön toteutus ja tapahtumat ovat koronan vuoksi jääneet vähemmälle, pursuavat pöytäkirjat hyvää materiaalia ensi kaudelle. Ensi vuonna työtä jatkamaan kannattaakin hakea henkilön, jolta löytyy intoa tällaiseen kulttuurimuutokseen. Englannin kielen käyttöäkään ei kannata liikaa stressata.

Olivia Kuronen

Olivia Kuronen

Jaa:

Lisää luettavaa