Be heard. Alive.

Hallitus esittäytyy: Puheenjohtaja

Viime vuonna näihin samoihin aikoihin kirjoitin samantyyppistä esittelyä omasta hallituspestistäni. Hoidin LTKY:n hallituksessa 2020 kuntapolitiikkaa, Lahden kampuksen asioita sekä kansainvälisyyttä. Kirjoittaessani mitä vuoden aikana oli tullut tehtyä, oli jatkuva tunne siitä, että mun hommat on vielä ihan kesken ja mulla olisi vielä annettavaa tälle yhteisölle. Samaan aikaan olin onnellinen kuluneesta vuodesta ja samaan aikaan haikea, että nytkö joudun sanomaan hyvästi LTKY-perheelleni. Erityisesti tänä vuonna tapahtunut Lahteen laajentuminen oli yksi viime vuoden suurimmista projekteistani, ja halusin olla saattamassa tätä konkreettisesti maaliin yhdessä tulevan vuoden toimijoiden kanssa. Lisäksi nautin International Committeen ja kuntapoliittisen työryhmän vetämisestä ja koinkin, että puheenjohtajana pääsisin kehittämään itseäni tiimin vetäjänä ja motivoijana. 

Mitä puheenjohtaja oikeasti tekee?
Tämän vuoden ajan olen toiminut ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana, eli lyhyesti olen johtanut hallituksen toimintaa sekä vastannut päivittäisen työn toteutumisesta toimistolla yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Puheenjohtajana olen päässyt kurkistamaan vähän joka sektorille mitä meidän hallitus hoitaa ja toimimaan hallituksen tukena ja apuna niin tiiminä kuin henkilökohtaisellakin tasolla hallituslaisille. Erityisesti näin pienessä hallituksessa on ollut tärkeää, että on hyvät ja avoimet suhteet jokaiseen hallituslaiseen ja pystyy puhumaan myös vaikeistakin asioista luottamuksella. Puheenjohtaja johtaa myös kiltojen ja ainejärjestöiden puheenjohtajista koostuvan Heimoneuvostoa, valmistelee kokoukset ja keskustelee miten killoilla ja ainejärjestöillä menee sekä vastailee yhdistysten puheenjohtajien kysymyksiin. Heimoneuvoston kautta on saanut hyvän katsauksen siitä, mitä kentällä tapahtuu ja mitkä asian puhututtaa opiskelijoiden keskuudessa.Toinen puheenjohtajan näkyvä työtehtävä on edustaa ylioppilaskuntaa erilaisissa tapahtumissa ja tapaamisissa sekä antaa lausuntoja medialle. Hallituksen puheenjohtaja on monessa paikassa kasvot koko LUT-yhteisölle ja opiskelijoiden äänelle. Puheenjohtaja tekee paljon sidosryhmätyötä niin kampuksilla, kaupunkien kanssa kuin valtakunnallisesti ylioppilaskuntaliikkeessä muiden yo-kuntien puheenjohtajien ja SYL:n kanssa. Puheenjohtajan pestiin on sinänsä vaikea valmistautua etukäteen, sillä työnkuva muotoutuu viikottaisella tasolla riippuen mitä omassa yhteisössä tai valtakunnallisesti on meneillään. Puheenjohtajana joutuu reagoimaan yleensä nopeastikin vaihteleviin tilanteisiin ja muodostamaan koko ylioppilaskunnan ja yhteisön linjoja. Tämän lisäksi hallituksen puheenjohtaja vastaa koko hallituksen toiminnasta edustajistolle ja raportoi edustajiston kokouksissa mitä kokousten välissä on tehty. Puheenjohtajana olen ollut paljon yhteydessä edustajiston puheenjohtajistoon, ja käynyt heidän kanssaan keskustelua eri aiheista sekä pyytänyt myös apua ja taustatukea kokousten välissä. Samaan aikaan kun edustajisto seuraa hallituksen toimintaa ja hallitusohjelman toteuttamista, niin edustajisto toimii myös hallituksen tukena ja apuna esimerkiksi erilaisissa projektien työryhmissä. Näiden perustehtävien lisäksi olen puheenjohtajana päässyt muun muassa hoitamaan rekrytointeja, irtisanoutumisia, sekä sopimusneuvotteluja, pitämään puheita eri tilaisuuksissa, osallistumaan paljon tapahtumiin ja edustanut ylioppilaskuntaa sekä valmistellut valtavan määrän erilaisia dokumentteja ja lausuntoja ties minne. Sähköposti ja puhelin ovat puheenjohtajalle tärkeimpiä työvälineitä, mutta mahdollisuuksien mukaan preferoin kasvokkaista keskustelua ja tapaamisia. 

Sinustako seuraava puheenjohtaja?
Puheenjohtaja on se, joka todennäköisesti ensimmäisenä kuulee niin hyvän kuin huononkin palautteen yhteisöltä. Puheenjohtajalta odotetaan myös usein nopeita vastauksia, päätöksiä tai linjanvetoja eri aiheisiin. Näin ollen puheenjohtajan tulisi olla kartalla mitä tapahtuu sekä omassa yhteisössämme että valtakunnallisestikkin. Tähän auttaa tiivis yhteydenpito muihin yo-kuntien puheenjohtajiin ja SYLiin sekä yhteisössä kuulolla ja läsnä oleminen. Kaikkeen ei kuitenkaan tarvitse olla suoraa vastausta, vaan välillä on tosi ok sanoa, että selvitän asiaa hieman lisää ja palaan, kun on tarpeeksi faktaa tiedossa mielipiteen tai linjavedon muodostamiseen.
Mielestäni yksi puheenjohtajan tärkein piirre on kuunteleminen ja asioista kiinnostuminen. Lisäksi on tärkeää, että langat pysyvät käsissä ja osaa delegoida ja jakaa tehtäviä. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja oma hallitus on paras tiimi mitä puheenjohtajalla on. Aikataulutus ja oman ajankäytön priorisointi on myös taito, jonka oppii viimeistään puheenjohtajavuonna. Vaikka puheenjohtajan työ on välillä yksi iso sirkus, jossa itsekin yrittää pysyä vain kyydissä ja ajoittain todella kuormittavaa, koen kuitenkin että tämä pesti on antanut paljon enemmän kuin ottanut. 

Tai hallituksen jäsen?
Yksi suurin syy, miksi tätä jaksaa ja haluaa tehdä täydellä sydämellä päivästä toiseen on se, että pystyy ihan oikeasti tekemään opiskelijoille parempaa huomista ja takaamaan jäsenistölle ikimuistoisen opiskeluajan ja opiskelijaelämän kokemuksen. Suuri kiitos siitä kuuluu ennenkaikkea hallitukselle ja työntekijöille, jotka ovat tänäkin vuonna hoitaneet omat sektorinsa timanttisesti. Vaikka et siis hakisi puheenjohtajaksi, niin hae rohkeasti hallituksen jäseneksi. Jokainen hallituslainen pääsee oman kiinnostuksen ja jaksamisen verran mukaan myös muiden sektorien projekteihin, sillä tehtävää kyllä riittää. Lisäksi hallituksen kanssa olemme tänäkin vuonna osallistuneet moneen ja tehneet erilaisia tempauksia, jossa ihan kaikki ovat mukana sektorista riippumatta. Etenkin tänä syksynä, kun maailma alkaa palata normaaliin, hallitus on päässyt myös edustamaan useissa vuosijuhlissa niin Lappeenrannassa kuin ympäri Suomen sekä muissa tapaamisissa. Olemme myös hallituksen ja toimiston kesken pitäneet mökkiviikonloppuja ja illaviettoja, joissa pääsee tutustumaan ihmisiin paremmin ja juttelemaan työn ulkopuolisista asioista. Hallitusporukasta muodostuu pieni perhe, jonka kanssa jaksaa tehdä töitä päivästä toiseen. Parasta LTKY:n hallituksessa on nämä kaikki ihmiset, joten hae mukaan LTKY-perheeseen tekemään opiskelijoille parempaa opiskelijaelämää!

Anniina Pokki

Anniina Pokki

Jaa:

Lisää luettavaa

Sopisiko soluasunto?

Opiskelijoiden keskuudessa on havaittavissa jo pitkään jatkunut trendi: soluasuntojen kysyntä ja siten myös niiden määrä on laskussa (Helsingin Sanomat). Soluja muutetaan yksiöiksi, koska nykyopiskelijat haluavat oman keittiön ja rauhaa. Kelan