Be heard. Alive.

Opintopolitiikka

Opintopolitiikkavastaava

Mä oon Vilma Mäkitalo, 4. vuoden latelainen ja toiminut tän vuoden LTKY:n hallituksessa opona eli opintopolitiikkavastaavana. Aika paljon ollaan tehty juttuja yhdessä Topiaksen (korkeakoulupolitiikkavastaava) ja Tiian (edunvalvonta-asiantuntija) kanssa, mistä Topias kertoikin jo omassa esittelytekstissään.

Mun vastuulla on kuitenkin enemmän meidän oman yliopiston sisäiset asiat. Mä olen muun muassa fasilitoinut kerran kuussa olevia kiltojen edunvalvojien ja akateemisten neuvostojen HallOpEdien tapaamisia sekä mun vastuulla on ollut ohjata EdunValvonnan ViikkoKatsauksia(EVVK).

Edunvalvonnassa on melko vähän jatkuvia tai ennalta-arvattavia tehtäviä vaan yleensä tehtävät tulevat yllättäen eteen tai sitä keksii jonkin pidempäänkin huonosti olleen asian, johon haluaa pureutua. Yllättävissä tilanteissa pitää ensimmäisenä miettiä, keitä kaikkia asia koskee, mitä tietoja tarvitaan asian eteenpäin viemiseksi ja kuka tai mikä elin voi asiaan vaikuttaa. Alkuvuodesta mulla ei ollut harmainta aavistustakaan, kenen pöydälle mikäkin asia kuuluisi, mutta apua sai helposti aikaisemmilta opoilta ja kopoilta, ja pian sitä huomasi tietävänsä asioita jo itsekin.

Itselläni oli kokemusta killan edunvalvojana, josta oli etua, mutta lopulta suurin osa tarvittavista tiedoista ja taidoista tuli opittua ensimmäisten viikkojen aikana. Hyvältä hakijalta ei siis vaadita mitään ennakkotietoja tai -taitoja vaan paloa opiskelijoiden olojen parantamiseksi ja uteliaisuutta koulutusjärjestelmäämme kohtaan.

Saimaa-ilmiö oli yksi vuoden kohokohdista!
Kurkipatsaan lakitus oli jännittävää.
Kuvaelma yliopiston kanssa työskentelystä.

Vaikka työskentely ylioppilaskunnan hallituksessa lähenteleekin välillä täysipäiväistä työstä, on se lopulta hyvin joustavaa. Itse suoritin keväällä 22 noppaa, kävin kesällä 30 h/viikko kesätöissä ja nyt syksyllä olisi (toivottavasti) tulossa reilu 40 noppaa. Monelle hallitusvuosi tarkoittaa välivuotta opinnoista, mutta ei se välttämättä sitä ole. Hyvällä ajanhallinnalla ja suunnittelulla saa opintoja tai töitäkin tehtyä. Itselleni on ollut hienoa oppia, että kaikkia harkkoja ei voi tehdä viimeisenä iltana ja harkkatyötkin kannattaa aloittaa pari viikkoa ennen deadlinea.

Kaiken kaikkiaan ollut aika huikea vuosi. Olen tutustunut valtavaan määrään uusia ihmisiä ympäri Suomea ja saanut muutaman läheisemmänkin ystävän. Itsevarmuuteni on kasvanut ja esiintymistaitoni kehittyneet, kun olen huomannut, että ihan ”oikeat aikuisetkin” pitävät sanomiasini tärkeinä ja merkitsevinä.  En usko, että enää ikinä elämässäni tulen jakamaan palkintoja 500 hengen juhlissa tai istuvani kahtena päivänä peräkkäin 12h kokouksissa vaikuttamassa kaikkien Suomen opiskelijoiden tulevaisuuteen.

Ensi vuonna edunvalvonnassa suurina teemoina ovat varmaankin edunvalvonnan näkyvyyden parantaminen edelleen, SISUn käyttöönoton seuranta ja Opiskelun LaatuSelvitys kyselyn kehittäminen. Toki uudet toimijat päättävät, mitä lähtevät painottamaan ja mitä pitävät tärkeänä, eikä sitä ikinä tiedä, mitä hauskaa yliopisto tai opetus- ja kulttuuriministeriö keksii!

Vilma Mäkitalo

Kirjoittaja on LTKY:n hallituksen opintopolitiikkavastaava.

Jaa:

Lisää luettavaa