Be heard. Alive.

Korkeakoulupolitiikkavastaava, viestintävastaava ja varapuheenjohtaja

Moi, mä oon Topias Suikula 5. vuoden armatuurilainen ja olen Lytkyn hallituksen korkeakoulupolitiikkavastaava eli hoidan edunvalvontaa koulun ja Suomen ylioppilaskuntien liiton suuntaan. Lisäksi olen varapuheenjohtaja ja viestintävastaava. Mun pestissä pääsee väittelemään ja keskustelemaan erilaisista asioista vararehtorin, tietohallinnon tai vaikka Turun tekniikan kampuksen johtajan kanssa.

Miten päädyin hallitukseen?

Ensimmäisen kerran minua alettiin kyselemään jo viime vuoden hallitukseen. Silloin en vielä koulun, töiden tai jonkun muun hyvä tekosyyn takia halunnut lähteä mukaan. Viime vuonnakin ensimmäisiin kyselyihin vastasin: “En mä nyt lytkyn hallitukseen mee, mitä mä siellä tekisin?” Lopulta LES:n akateemisen neuvoston Hallopediksi valitsemisen jälkeen tajusin, että minua huolitaan vastuuhommiin ja Armatuurin pikkujouluissa käytyjen pitkien keskustelujen jälkeen laitoin hallitushakemukset molemmille puheenjohtajaehdokkaille, noin viikko virallisen hakuajan jälkeen. Ja sit mä pääsin hallitukseen.

Mitä teen?

Eniten olen vuoden aikana keskittynyt edunvalvontaan ja teen hommia eniten yhteistyössä Vilman (opintopolitiikkavastaava) ja Tiian (edunvalvontavastaava) kanssa. Muita vastuualuieta olen hoitanut, jos edunvalvonnalta jää aikaa, koska Piaa, meidän puheenjohtajaa ei ole tarvinut tuurailla montakaan kertaa missään ja viestinnässä olen antanut vapaat kädet tiedottajalle Aliven kanssa ja Tiialle Twitterin. Todennäköisesti näkyvin viestinnällinen juttu on joka perjantainen EdunValvonnan ViikkoKatsaus, mikä ideoitiin kasaan opintopolitiikkavastaavan ja edellisen tiedottajan kanssa, jotta edunvalvontaa saataisiin näkyvämmäksi kaikille.

Omiin hommiin kuuluu Vilman ja nykyään Tiian kanssa esim. vararehtorin, opintopalveluiden johtajan, koulutusohjelmavastaavien, dekaanien ja laadunhallinnan tapaamisia, joissa keskustellaan ajankohtaisista aiheista ja mitä seuraavaksi pitäisi tehdä tai mikä asia on huonosti. Tänä vuonna kaksiportaisuus on ollut se tunteita herättävä kestopuheenaihe. Lisäksi tänä vuonna ollaan lähetelty parikin kyselyä, joita olemme esitelleet yliopiston johtoryhmässä asti ja toinen kyselyistä sai aikaan kesätyöntekijän palkkaamisen tietohallinnolle. Heti vuoden alussa päiviteltiin Vilman kanssa HallOpEd-opas taas kuntoon ja koulutettiin juuri palkattu edunvalvonta-asiantuntija yliopiston tavoille ja vietiin häntä tutustumaan yliopiston hallintoon. Lisäksi omalla vastuulla on yhteydenpito Syl:n kanssa edunvalvonta-asioissa ja olen käynyt syl:n ja muiden yhteistyötahojen tapahtumissa juttelemassa koulutuspolitiikasta ja rahoitusmallista useinkin. Parasta vertaistukea ja ideointiapua edunvalvonnan aiheisiin ovat muiden yliopistojen koulutuspoliittiset vastaavat, joita näki juuri näissä tapaamisissa.

Kaikki vielä iloisina ennen sitsejä.
Syl avausseminaariedustusta.
Syl koulutuspolitiikkalive-etäpalaveri livenä Syl:n toimistolla.

Reissailua ja tapaamisia

Tänä vuonna Suomea on kierretty aika laajasti. Helsingissä olen käynyt melkein liiankin usein ja Turussa, Vaasassa, Lahdessa, Seinäjoella ja Rovaniemellä on käyty puhumassa koulutuspolitiikkaa, mietitty mahdollisia Syl:n linjoja ja käyty vierailemassa joulupukin luona. Lisäksi on päässyt tapaamaan eri porukkaa. Lahden ja Lappeenrannan kaupunginjohtoa, Tekin toiminnanjohtajaa ja muuta henkilökuntaa, muiden ylioppilaskuntien hallituksia, juhista ja rehtoraattia. Kaikki on paljastunut aika lailla ihmisiksi ja auktoriteettipelko on vähentynyt tämän vuoden aikana tehokkaasti.

Mitä opin ja millä pohjilla lähdin?

Oma tausta on kerhotoimintaa koko opiskeluajalta ja kaksi vuotta armatuurissa toisena kurssipalautevastaavana ja yksi vuosi samaan aikaan myös killan edunvalvojana. Eli käytännössä lähdin lytkyyn tekemään edunvalvontaa kahden vuoden toimarikokemuksella. Lytkyn hallitushommiin oppii hyvin perehdytyksen ja koulutusten avulla ja oikeastaan tarvit vain tarpeeksi intoa jauhaa koulutuspolitiikkaa muille. Eniten tämän vuoden aikana on oppinut tarkastelemaan asioita enemmän useasta näkökulmasta ja myös perustelemaan omia mielipiteitä etenkin dataan perustuen. Lisäksi näkee vähän miten organisaatiot ja järjestöt toimii. Henkilökohtaisesti vaikeinta on kuvata itseään instaan, mutta siitäkin on selvitty.

Topias Suikula

Kirjoittaja on LTKY:n hallituksen korkeakoulupolitiikkavastaava, varapuheenjohtaja ja viestintävastaava.

Jaa:

Lisää luettavaa