Be heard. Alive.

Kulttuurivastaava

Krokotiilipuku päällä kasteessa, hassu hattu päässä Ylioppilastalon katolla ja fukseja kouluttamassa fuksiviikoilla. Kuluneeseen vuoteen Lytkyn kulttuurivastaavana on mahtunut paljon mielenkiintoista tekemistä sekä unohtumattomia muistoja. Mielikuvat kulttuurivastaavan pestistä ovat hyvinkin erilaisia, mutta tässä on joitain allekirjoittaneen mietteitä kuluneesta vuodesta.

Oma matkani Lytkyn hallitukseen alkoi osapuilleen vuosi sitten, kun hallitushaun viimeisen päivän iltana vähän ennen deadlinea lähetin hakemukseni eteenpäin. Silloin mulla oli taustalla reilu kolme vuotta kokemusta kilta-aktiivina EI-sektorista projiksen kautta aina killan puheenjohtajaksi, ja kulttuurivastaavan pesti vaikutti juuri siltä, mitä seuraavan vuoden halusin tehdä. Varsinaisen valinnan jälkeen alkoi kouluttautuminen Lytkyn hallitustoimintaan sekä ennen kaikkea tutustuminen muihin hallituksen jäseniin.

Edustusta ja ryhmäytymistä PoWiCupissa.
Wappupaavi hassu hattu päässään.

Vuodenvaihteen jälkeen alkoivat varsinaiset hommat. Alkuvuoteen mahtui paljon tapahtumia, reissaamista ja tekemistä, kuten kulttuuriperehdytys tammifukseille, LTKY meets Skinnarilan järjestäminen ja laulukulttuurin ylläpitäminen Lauluillan muodossa. Ulkomaan reissuja koko hallituksen kokoonpanolla tehtiin Siuntioon TEKin Teekkariseminaariin ja Kuopioon SYL:n avausseminaariin. Kuitenkin kevään isoimpana projektina oli (yllätys yllätys) Suomen pisin Wappu. Kulttuurivastaavan vastuulla on käytännössä tapahtumien aikataulullinen organisointi.

 

Wapun aikaan tehtävät sijoittuvat enimmäkseen Lytkyn omien tapahtumien järjestämiseen. Wapun aloittavan Wapunavauksen ja Wapun päättävän Pahoinvointitoimikunnan kokoontumisen väliin mahtuvat esimerkiksi Fuksitehtävät, Punkkerimäen logojen maalaus ja Wappupiknik. Tietenkään unohtamatta yleistä esilläoloa sekä kiltojen ja harrasteyhdistysten järjestämiin tapahtumiin osallistumista. Suomen pisin Wappu on kuitenkin kaikkien meidän yhteinen taidonnäytteemme.

Kesän loppupuolella katse alkoikin jo kääntyä kohti syksyn fuksiviikkoja. Kuten Wapussakin, myös fuksiviikkojen osalta kulttuurivastaavan vastuulla on tapahtumien organisointia ja järjestämistä, mutta myös kulttuuriperehdytystä uusille fukseille. Fuksiviikkojen jälkeen loppuvuoteen kuuluu edustustehtäviä, reissaamista ja lisää tapahtumia. Yksi mieleenpainuvimmista tapahtumista on TEKin valtakunnallinen jäynäkilpailu, jonka tuomaristossa kulttuurivastaava toimii. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin Kouvolassa ja kilpailun huipentuma, Jäynägaala, järjestettiin täällä Skinnarilassa.

Turun teekkareita kastamassa.
Tällä porukalla me tehtiin tää vuosi.

Joku voisi sanoa, että Lytkyn kulttuurivastaavan on Skinnarilan vapaavaltion kulttuurin kädet ja muisti. Osittain väittämä on ehkä totta, mutta näiden 50 vuoden ajalta kulttuuria on ehtinyt kertymään sen verran paljon, että muistettavaa olisi enemmän kuin Juhis käyttää liekkiemojeita.

Vaikka tehtävää vuoden aikana on paljon ja se sattuneista syistä keskittyy tehokkaasti muutaman viikon ajanjaksoille, niin kulttuurivastaavan pestissä kyllä pärjää, kunhan itseltään vain löytyy motivaatiota ja mielenkiintoa tekemiseen. Kunhan muistaa, että Lytkyn hallituksessa ei joudu tekemään asioita yksin, vaan koko hallitus ja sihteeristö on tukemassa ja auttamassa jos joskus aika tuntuu loppuvan kesken.

Tässä oli nyt tällainen nopea katsaus siihen, mitä kulttuurivastaava vuoden mittaan tekee. Jos sulla on kysymyksiä ja jos kulttuurivastaavan pesti tai muut hallitushommat kiinnostaa, niin tiedät kyllä mistä meidät löytää.

Eemeli Kettunen

Kirjoittaja on LTKY:n hallituksen kulttuurivastaava.

Jaa:

Lisää luettavaa