Be heard. Alive.

Sosiaalipolitiikka, varapuheenjohtaja, liikunta ja hyvinvointi

Kun tuli puhetta hallituksen Alive-tekstien kirjoittamisesta, havahtui siihen tosiasiaan, että kohta taas vaihtuu vuosi ja arki. Ylioppilaskunnassa arki on ollut vuonna 2020 pääosin erilaista kuin mitä odotti, mutta siltikin erittäin antoisaa. Jos näillä tiedoilla kulkeutuisin viime vuoden syksyyn, kun pohdin LTKY:n hallitukseen hakemista, tekisin eri tavalla vain etten pohtisi asiaa niin pitkään.

Olen Henna Pekkala, jo n. vuoden laskennallisen tekniikan opiskelija ja lähes koko opiskeluaikani olen viihtynyt opiskelijajärjestötoiminnassa. Kun kurssit alkoivat uhkaavasti loppua keksin vielä toteuttaa muutaman vuoden mielessä kyteneen ajatuksen ja hakea LTKY:n hallitukseen, sillä tahdoin tehdä vielä jotain koko kampuksen hyväksi sekä saada arvokasta kokemusta. 

Haastavinta tässä tempussa oli päättää, mihin rooleihin hallitushaussa haki. Hallitustehtävien sisällöt olivat melko tuntemattomia ja kyselin silloisilta toimijoilta eri pestien sisällöstä. Päätin lopulta hakea sosiaalipolitiikan, liikunnan ja hyvinvoinnin pariin, sillä koin näihin vahvinta vetoa. Erityisen tärkeäksi koin itselleni opiskelijoiden hyvinvoinnin ja mielenterveyden sekä aktiivisten elämäntapojen edistämisen. Näin jälkeenpäin kuitenkin uskoisin, että lähes kaikkiin hallituspaikkoihin olisin vuoden aikana syttynyt. Viestintävastaavana minusta ei ehkä olisi tosin ollut niin paljon apua kuin meidän Meerimariasta. 🙂 Ilokseni pääsin myös hallituksen varapuheenjohtajan pestiin, jolloin pääsin muutaman kerran paikkaamaan meidän Annaa ja kurkkaamaan, minkälaista hänen saappaissaan oli vuoden aikana.

Valinnan ja perehdytyksen jälkeen hallitusvuosi lähti ryminällä käyntiin. Oli Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n avausseminaaria, TEKin opiskelijavaikuttajaseminaaria, Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL:n sektoritapaamista ja muita pieniä reissuja parin ensimmäisen kuukauden aikana sekä ylioppilaskuntakentän ja vaikuttamismahdollisuuksien opettelemista. Samalla pääsi tutustumaan eri sidosryhmiin hyvinvoinnin ja liikunnan saralla ja suunnittelemaan yhteistyökuvioita. 

Napakymppejä Miran kanssa Syysriehassa.
Harmillisesti vuosijuhlissa edustamista oli vuoden aikana oletettua vähemmän, mutta ehdittiin onneksi alkuvuodesta juhlistaa ystävien kanssa Lateksiin neljän vuoden ikää. Kuva: Miika Tiainen

Pandemian iskiessä, reissut loppuivat ja moni asia siirtyi nettiin. Etäily oli kaikille uutta ja uusia toimintatapoja haettiin, mutta se myös mahdollisti kirimisen muutamassa kurssissa, jotka olivat jääneet vähemmälle rakkaudelle. Kaiken kaikkiaan ennätin suorittamaan 35 opintopistettä keväällä LTKY:n hallitushommien lisäksi ja nyt syksyllä oheistoiminta on koostunut diplomityön aloituksesta.

Vuoden aikana olen päässyt vaikuttamaan niin paikallisesti kuin kansallisella tasolla ja on ollut hauska seurata kuinka omat aloitteet ovat päässeet toteutukseen asti. Hyvinvoinnin saralla yhteistyö on lujittunut entistä laajemmalle, hyvinvointikampanjoita toteutetaan TEKin kautta kansallisella tasolla ja LUTilla käännetään kasvoja entistä liikkuvamman ja hyvinvoivan arjen suuntaan. Hyvinvointiviikkojen suhteen pääsin toteuttamaan omia visioita. Olin jo vuoden alussa päättänyt, että kaverikoirat on saatava vierailemaan yliopistolla ja oli puhetta jo vierailun säännöllistämisestäkin ennen kuin pandemia tuli sotkemaan asioita.

Vuodesta on jäänyt paljon käteen. Vaikka se kuulostaa kliseiseltä, vuoden aikana on oppinut äärettömän paljon ja edunvalvontatyö on tuntunut erityisen merkitykselliseltä. Hallituksesta ja muusta toimiston väestä on hitsautunut vuoden aikana tehokas ryhmä samanhenkisiä tyyppejä, joita todella tulee ikävä vuoden vaihtuessa. Jos lukijoiden joukossa on henkilöitä, jotka ovat rajalla hallituksen hakemisessa, haluan vakuuttaa, että ylioppilaskunnassa työskentely on korvaamaton kokemus, josta on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa.

Huikean hallituksen kanssa on ollut antoisaa tehä hommia! Kuvasta puuttuu vielä yhtä lailla huikea Kuisma.

Henna Pekkala

Kirjoittaja on LTKY:n hallituksen jäsen, joka vastaa sosiaalipolitiikasta, hyvinvoinnista ja liikunnasta, sekä toimii varapuheenjohtajana.

Jaa:

Lisää luettavaa

Epäpoliittinen epävaalitilaisuus

Kävelen sisään yliopistomme suurimpaan luentosaliin. Tapahtuman varsinaiseen alkuun on 15 minuuttia, mutta penkkirivit ovat jo miltei täynnä. Saamme paikat, mutta emme tulleet hetkeäkään liian aikaisin,

Wapun historian lyhyt oppimäärä

Wappujuhla? Vappua vietetään 1. toukokuuta. Se merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Sana vappu juontaa juurensa 700-luvulla eläneestä katolisesta Pyhästä Walpurgista, jonka muistopäivää vietettiin