Be heard. Alive.

Yhteiskuntatieteiden koulutusvastuu LUT-yliopistoon?

LUTin hallitus päätti eilen, että yliopistomme hakee tulevana syksynä opetus- ja kulttuurinimisteriöltä yhteiskuntatieteiden koulutusvastuuta. Ministeriö on ilmoittanut käsittelevänsä korkeakouluilta tulevia – todennäköisesti useita kymmeniä – hakemuksia loppuvuonna ja tekevänsä asiasta päätöksiä alkuvuodesta 2022.

Kansainvälisesti moni korkealle rankattu yliopisto on viime aikoina tiivistänyt mm. luonnontieteiden ja tekniikan suhdetta humanistisiin ja yhteiskuntatieteisiin globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Myös me LUTissa tarvitsemme teknistaloudellisena yliopistona omaakin yhteiskuntatieteellistä tutkimusta. Niin voimme ottaa huomioon ihmisten ja yhteisöjen käyttäytyminen koko ongelmanratkaisun elinkaaren ajan ja luoda ja toteuttaa aikaisempaa käytettävämpiä ja hyväksyttävämpiä ratkaisuvaihtoehtoja ihmiskunnan ongelmiin.

Emme hae uutta koulutusvastuuta siksi, että se on nyt mahdollista, vaan siksi, että a) se sopii erittäin hyvin strategiaamme ja siksi, että b) yhteiskuntatieteet yhdessä tekniikan ja kauppatieteiden kanssa muodostavat timanttisen kokonaisuuden, jolla c) on globaalia kysyntää niin tieteen, koulutuksen ja yritysten tarpeiden osalta.Uusi koulutusvastuu antaisi opiskelijoillemme erinomaisen mahdollisuuden suorittaa kotiyliopistossaan käyttäytymistieteiden opintokokonaisuuksia. Yhteiskunnallisella twistillä ryyditetyt timanttiset tekniikan ja kauppatieteiden osaajamme todennäköisesti vietäisiin käsistä! Tuleville yhteiskuntatieteilijöille LUT-kokonaisuus tarjoaisi vastaavasti positiivisesti poikkeuksellisen opiskelu- ja tutkimusympäristön.

Mikäli opetus- ja kulttuuriministerillä ja ministeriöllä olisi tahtoa virallistaa LUTissa vuosikymmenten aikana rakentunut yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen lisäksi yhteiskuntatieteellinen koulutusvastuu, koulutus voisi alkaa Lappeenrannan kampuksella aikaisintaan syksyllä 2023. Kaavailtu koulutusvastuu linkittyy tiiviisti nykyisiin LUTin tieteenaloihin ja LUTilla on jo merkittävästi käyttäytymistieteiden koulutusta ja tutkimusta jokaisessa schoolissa.

Jos saamme yhteiskuntatieteiden koulutusvastuun, aloitamme rakentamistyön avaamalla varsin nopealla aikataululla tenure track -paikkoja, jotta saamme jo nykyistä alan tutkimusta vahvistettua. Ilman kovaa tiedettä kun ei voi olla kovatasoista koulutustakaan.

Jo nyt LUTissa tehtävä yhteiskuntatieteellinen tutkimus on esimerkiksi painotettua viittausindeksiä tulkiten selvästi kansainvälisesti erittäin hyvää tasoa (1,72; maailman keskitaso 1,0) ja uusien tutkijoiden kautta vahvistamme nykyistä toimintaa entisestään.

Näihin uusiin avauksiin haemme merkittävää ulkopuolista rahoitusta. Lisäksi keskustelemme LUTin hallituksen kanssa taseen käyttämisestä uuden koulutusalan rakentamiseen. On tärkeää, ettei alan rakentaminen ole pois nykyisestä toiminnastamme, vaan se tuo meille kaikille aidosti uutta.

Koska kyseessä on lopulta poliittinen päätös, tarvitsemme nyt ihan jokaista ystäväämme vakuuttamaan poliitikot ja ministeriö siitä, että olemme luottamuksen arvoisia uuden koulutusalan rakentamisessa. Käynnistämme nyt toden teolla asian valmistelun ja palaamme asiaan myöhemmin matkan varrella.

Kiitän jo etukäteen kaikkia ideoista, verkostoista ja kritiikistä tämänkin tavoitteen saavuttamiseksi. Yhdessä tekevä porukka kun saa todella paljon aikaan.


Rok,
Juhis
sekopäinen reksinne, @JuhisSaksa, +358400166659 #koskamyövoidaan.

Juha-Matti Saksa
Kirjoittaja on LUT-yliopiston rehtori. Keep on rockin’ in the free world.

Jaa:

Lisää luettavaa

Epäpoliittinen epävaalitilaisuus

Kävelen sisään yliopistomme suurimpaan luentosaliin. Tapahtuman varsinaiseen alkuun on 15 minuuttia, mutta penkkirivit ovat jo miltei täynnä. Saamme paikat, mutta emme tulleet hetkeäkään liian aikaisin,

Wapun historian lyhyt oppimäärä

Wappujuhla? Vappua vietetään 1. toukokuuta. Se merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Sana vappu juontaa juurensa 700-luvulla eläneestä katolisesta Pyhästä Walpurgista, jonka muistopäivää vietettiin