Be heard. Alive.

Nuoret, käytetään ääntämme!

Kevät 2021 tuo tullessaan kuntavaalit. Kuntavaalit, jotka ovat jo lähempänä kuin aavistammekaan. Kuntavaalit, joissa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa yhteiseen päätöksentekoon. Miksipä et siis tekisi niin?

Nuoret ovat Suomen väestöryhmistä heikoiten äänestävä. Viime kuntavaaleissa 18–24-vuotiaista vain hieman yli kolmannes käytti äänioikeuttaan. Luku on pelottavan matala varsinkin, kun kyseessä on mielestäni Suomen tärkeimmät vaalit. Kuntatason päätökset ovat niitä, jotka aidosti vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen elämään. Siksi ihmettelenkin, miksi kuntavaalien äänestysaktiivisuus nuorten osalta on niin heikko verrattuna eduskunta- ja presidentinvaaleihin. 

Lappeenrannan äänestysaktiivisuus viime kuntavaaleissa oli vain 54,4 %. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähes puolia kaupunkimme asukkaista ei kiinnosta ketkä heidän asioistaan päättävät. Haluan uskoa, että meistä opiskelijoista jokaista kiinnostaa edes hieman ketkä päättää, mitä päättää ja miten päättää. Kaivetaan siis porukalla esiin tämä kiinnostus ja hyödynnetään sitä tulevissa vaaleissa!

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston keski-ikä viime vaalien jälkeen oli 51 vuotta. Tämä on mielestäni aivan liian korkea luku. Lappeenrannan väestöstä opiskelijat muodostavat kuitenkin noin 10 % osuuden. Olisi siis suoraan sanottuna suuri vääryys, ettei kaupunginvaltuustossa olisi opiskelijaedustusta ollenkaan. Uskon, että nuoret päättäjät tuovat valtuustoon tuoretta näkökulmaa moniin painaviin asioihin kuten ympäristöystävällisyyteen tai kaupunkimme viihtyvyyteen ja vetovoimaan liittyen. 

Lappeenranta on ihanassa ympäristössä sijaitseva, hyvillä palveluilla varustettu kaupunki. Tästä huolimatta Lappeenranta on monelle nuorelle vain opiskelujen aikainen asuinpaikka. Lappeenrannalla on jo paljon tarjottavaa valmistuneille, nuorille, perhettä perustaville aikuisille. Meidän täytyy kuitenkin antaa jokaiselle opiskelijalle vastustamaton syy jäädä Lappeenrantaan vielä valmistumisen jälkeenkin. 

Tilanne tällä hetkellä monen kohdalla on se, että halusta riippumatta ei ole mahdollista jäädä Lappeenrantaan työpaikkojen sijaitessa muualla Suomessa. Pois muuttavissa vastavalmistuneissa menetämme valtavan määrän osaamista sekä innovatiivisia työntekijöitä. Kannustamalla eri alojen yrityksiä luomaan toimintaa Lappeenrantaan, kehitämme kuntamme taloutta samalla tarjoten monelle opiskelijalle mahdollisuuden jatkaa elämäänsä uudessa ihanassa kotikaupungissaan.

Kevään kuntavaalien virallinen vaalipäivä on 18.4. Ennakkoäänestys alkaa 7.4. ja päättyy 13.4. Opiskelijoiden kannalta ennakkoäänestys on tuotu helposti saavutettavaksi äänestyspaikan löytyessä Ylioppilastaloltamme. Suoraan sanottuna meillä opiskelijoilla ei siis ole juuri mitään syytä jättää äänestämättä. Joten pidetään yhdessä huoli siitä, että nuoret tulevat kuulluksi. Tehdään kaikkemme sen eteen, että Lappeenranta on jatkossa kaikille valmistuville haluttavampi paikka asua. Mennään ja äänestetään Lappeenrannasta parempi paikka jokaiselle nuorelle!

Niilo Hendolin

Niilo Hendolin

Kirjoittaja on LUT-yliopiston sähkötekniikan opiskelija sekä Kokoomuksen kuntavaaliehdokas.

Jaa:

Lisää luettavaa

Sopisiko soluasunto?

Opiskelijoiden keskuudessa on havaittavissa jo pitkään jatkunut trendi: soluasuntojen kysyntä ja siten myös niiden määrä on laskussa (Helsingin Sanomat). Soluja muutetaan yksiöiksi, koska nykyopiskelijat haluavat oman keittiön ja rauhaa. Kelan