Be heard. Alive.

Miksi opiskelijaruokailun hinta nousi?

Huomasit varmaan, että opiskelijaruuan hinta nousi 0,5€ lokakuun alusta. Mistä tämä johtuu? Minäpä kerron!

Opiskelijahintaisen ruuan hinta muodostuu enimmäishinnasta, josta vähennetään ateriatuki. Enimmäishinnan ja ateriatuen erotus on aterian hinta opiskelijalle. 

Opiskelijaruoan hinta = enimmäishinta – ateriatuki

Opiskelijaruoan enimmäishinta on hinta, mitä yksi lounasannos saa maksaa ravintolalle. Inflaation seurauksena ruuan hinta arvion mukaan nousee 11 prosenttia. Opiskelijaravintoloiden tulopuoleen vaikuttaa siis tämä enimmäishinta ja ravintolan itse luodut tehokkuustoimet. Esimerkiksi LTKY:n omistaman Aalefin osalta kaikki tehostamiseen liittyvät toimet oli tehty, joten enimmäishinnan korotukselle oli huutava tarve. Opiskelijaruuan tulee myös täyttää Kelan ravitsemussuositukset ja tätä menoa tarjolla olisi ollut ehkä makaronia soijarouheella. Onhan se ihan hyvää joskus.

Kela maksaa ateriatukea jokaisesta opiskelijalounaasta opiskelijaravintolalle eli käytännössä sinä opiskelija ja Kela maksatte yhdessä ravintolalle enimmäishinnan mukaisen lounashinnan. Tällä hetkellä tilanne on seuraava: 

Opiskelijaruoan hinta (3,20 €) = Enimmäishinta (5,50 €) – ateriatuki (2,30 €)


Miksi ateriatuki ei noussut?

Ateriatuki on valtion budjettiin sidonnainen, jonka vuoksi sitä voidaan korottaa aikaisintaan vuoden 2023 alussa. Enimmäishinta on vain valtioneuvoston asetus, jota voidaan päivittää. Opiskelijaliikkeellä oli vahva tahto päivittää enimmäishintaa, jotta kallisarvoinen opiskelijaruokatoiminta säilyisi. Välittääkö ylioppilaskunta siis enemmän liiketoiminnastaan kuin opiskelijoiden toimeentulosta? Asiaa on kyettävä tarkastelemaan pitkällä aikavälillä ja opiskelijaruokailu on melko vaikeasti kannattavaa liiketoimintaa, joten hankala ratkaisu saattoi pelastaa kallisarvoisen kokonaisuuden. Itse olen iloinen siitä, että ylioppilaskunnat osasivat katsoa pitkällä aikavälillä tilannetta. 


Mitä tulevaisuudessa?

Ateriatuki tulee nousemaan tammikuussa 0,25 €, jolloin myös opiskelijan maksettava hinta laskee 2,95 €. Opiskelijaravintolat tarvitsevat kuitenkin pidempi aikaisen ratkaisun eikä tämä korotettu enimmäishinta riitä pitkäksi aikaa. Enimmäishinta ja ateriatuki tulisi sidota indeksiin. Tällöin ei esimerkiksi syntyisi tällaisia tilanteita ja jokaisessa uudessa tilanteessa tehdä päätöksiä enimmäishinnan tai ateriatuen korotuksesta.

Roosa Grönberg

Jaa:

Lisää luettavaa

Sopisiko soluasunto?

Opiskelijoiden keskuudessa on havaittavissa jo pitkään jatkunut trendi: soluasuntojen kysyntä ja siten myös niiden määrä on laskussa (Helsingin Sanomat). Soluja muutetaan yksiöiksi, koska nykyopiskelijat haluavat oman keittiön ja rauhaa. Kelan