Be heard. Alive.

Itsenäisyyspäivä Lappeenrannassa

Itsenäisyyspäivää vietetään monin eri tavoin ja ympäri Lappeenrantaa, mutta opiskelijoille tutuin on varmasti soihtukulkue. LTKY järjestää itsenäisyyspäivänä perinteisen soihtukulkueen, jossa opiskelijat lähtevät Kauppatorilta ja kulkevat pienen reitin yhdessä soihtujen kanssa. Soihtukulkue päättyy sankarihautausmaalle.

Monet ovat varmasti kävelleet sankarihautausmaan vierestä tai läpi enempää ajattelematta, mutta se on tärkeä osa Suomen ja Lappeenrannan historiaa. Lappeenrannan sankarihautausmaa sijaitsee Kauppakadun varrella olevan Keskuspuiston pohjoisosassa. Lappeenrannan sankarihautausmaa on Suomen toiseksi suurin sankarihautausmaa.

Sankarihautausmaalle on haudattu talvi- ja jatkosodassa menehtyneitä lappeelaisia, lappeenrantalaisia, lauritsalalaisia, siirtoväkeen kuuluneita karjalaisia, tuntemattomaksi jääneitä sekä Simolan pommituksessa tuntemattomaksi jääneitä sankarivainajia 1508.  Näiden lisäksi vuodesta 1993 lähtien hautausmaalle on tuotu Karjalaan kätkettyjä tuntemattomia vainajia.

Sankarihautausmaalta löytyy myös muistomerkit Simolan pommituksesta tuntemattomaksi jääneille sankarivainajille, kentälle jääneille lappeelaisille, tuntemattomaksi jääneille sankarivainajille ja Venäjältä löydetyille kentälle jääneille tuntemattomina haudatuille sankarivainajille sekä Sankarimuistomerkki.

Opastaululta löytyy kaikkien tunnistettujen haudattujen nimet ja hautapaikat sen lisäksi sankarihautausmaata ympäröi graniittimuuri jonka viereltä löytyy Äiti Karjala -patsas. Muuriin on kaiverrettu luovutetun Etelä- ja Keski-Karjalan sankarihautoihin haudattujen tai kadonneiden siunattujen 5500 sankarivainajan nimet.

Lappeenrantaan kuuluvaan Nuijamaalle on myös haudattu sankarivainajia ja sieltä löytyy muistomerkki talvi- ja jatkosodassa kaatuneille nuijamaalaisille sankarivainajille.

Seuraavan kerran kun kävelet Lappeenrannan keskustassa kannattaa katsoa sankarihautausmaata hieman tarkemmin.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Jaa:

Lisää luettavaa

Ennusta tulevaisuutesi urasuunta!

Historia tuntee monia ennustajia. Ennustamisesta tieteenä debatoidaan, mutta epätieteellistä kristallipalloennustusta ja tiedettä yhdistää eräs oleellinen asia; molemmat perustuvat ympäristön/ilmiöiden tarkkarajaiseen havainnointiin. Siinä missä molekyylitasolla voidaan

Miksi opiskelijaruokailun hinta nousi?

Huomasit varmaan, että opiskelijaruuan hinta nousi 0,5€ lokakuun alusta. Mistä tämä johtuu? Minäpä kerron! Opiskelijahintaisen ruuan hinta muodostuu enimmäishinnasta, josta vähennetään ateriatuki. Enimmäishinnan ja ateriatuen