Be heard. Alive.

Itsenäisyyspäivä Lappeenrannassa

Itsenäisyyspäivää vietetään monin eri tavoin ja ympäri Lappeenrantaa, mutta opiskelijoille tutuin on varmasti soihtukulkue. LTKY järjestää itsenäisyyspäivänä perinteisen soihtukulkueen, jossa opiskelijat lähtevät Kauppatorilta ja kulkevat pienen reitin yhdessä soihtujen kanssa. Soihtukulkue päättyy sankarihautausmaalle.

Monet ovat varmasti kävelleet sankarihautausmaan vierestä tai läpi enempää ajattelematta, mutta se on tärkeä osa Suomen ja Lappeenrannan historiaa. Lappeenrannan sankarihautausmaa sijaitsee Kauppakadun varrella olevan Keskuspuiston pohjoisosassa. Lappeenrannan sankarihautausmaa on Suomen toiseksi suurin sankarihautausmaa.

Sankarihautausmaalle on haudattu talvi- ja jatkosodassa menehtyneitä lappeelaisia, lappeenrantalaisia, lauritsalalaisia, siirtoväkeen kuuluneita karjalaisia, tuntemattomaksi jääneitä sekä Simolan pommituksessa tuntemattomaksi jääneitä sankarivainajia 1508.  Näiden lisäksi vuodesta 1993 lähtien hautausmaalle on tuotu Karjalaan kätkettyjä tuntemattomia vainajia.

Sankarihautausmaalta löytyy myös muistomerkit Simolan pommituksesta tuntemattomaksi jääneille sankarivainajille, kentälle jääneille lappeelaisille, tuntemattomaksi jääneille sankarivainajille ja Venäjältä löydetyille kentälle jääneille tuntemattomina haudatuille sankarivainajille sekä Sankarimuistomerkki.

Opastaululta löytyy kaikkien tunnistettujen haudattujen nimet ja hautapaikat sen lisäksi sankarihautausmaata ympäröi graniittimuuri jonka viereltä löytyy Äiti Karjala -patsas. Muuriin on kaiverrettu luovutetun Etelä- ja Keski-Karjalan sankarihautoihin haudattujen tai kadonneiden siunattujen 5500 sankarivainajan nimet.

Lappeenrantaan kuuluvaan Nuijamaalle on myös haudattu sankarivainajia ja sieltä löytyy muistomerkki talvi- ja jatkosodassa kaatuneille nuijamaalaisille sankarivainajille.

Seuraavan kerran kun kävelet Lappeenrannan keskustassa kannattaa katsoa sankarihautausmaata hieman tarkemmin.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Jaa:

Lisää luettavaa

Sopisiko soluasunto?

Opiskelijoiden keskuudessa on havaittavissa jo pitkään jatkunut trendi: soluasuntojen kysyntä ja siten myös niiden määrä on laskussa (Helsingin Sanomat). Soluja muutetaan yksiöiksi, koska nykyopiskelijat haluavat oman keittiön ja rauhaa. Kelan