Be heard. Alive.

Halloped - yksi kaikkien puolella

HallOpEd: yksi kaikkien puolella

Mahtavaa, että olet kiinnostunut lukemaan lisää HallOpEdeista! Käydään läpi ensin virallinen osuus: 

HallOpEd, eli hallinnon opiskelijaedustaja, on ylioppilaskunnan edustajiston valitsema opiskelijaedustaja Akateemiseen neuvostoon sekä muihin erillisiin hallinnollisiin yksiköihin.

Asia tiivistyy kauniisti yhteen lauseeseen, mutta mitä tämä byrokratia jargon käytännössä tarkoittaa? 

Jokaisella schoolilla on oma Akateeminen neuvosto, jossa käsitellään kaikkien schooliin kuuluvien koulutusohjelmien asioita. Näitä asioita on muun muassa päättää tohtorikoulutettavien väittelyluvista sekä dosentuurien jatkokausista. HallOpEdien lisäksi Akateemiseen neuvostoon kuuluu muun muassa professoreita sekä schoolin dekaani.

Voihan, emme päässeet byrokratia jargonin koukeroista juuri puuta pidemmälle. Hypätään siis suoraan asiaan: mitä HallOpEd tekee ja millainen henkilö on sopiva HallOpEdiksi.

HallOpEdit ovat opiskelijoiden ”salaisia agentteja” yliopiston hallinnon sisällä. HallOpEdit toimivat opiskelijoiden äänenä heihin liittyvien asioiden päätöksenteossa. Nyt saatat ihmetellä, miten tohtorikoulutettavien väitösluvat koskevat niin sanottua riviopiskelijaa. Väittelylupien lisäksi Akateeminen neuvosto muun muassa päättää opintojaksolisäyksistä sekä lukuvuotisesta koulutusohjelmien rakenteesta. Eli lyhyesti: tämä hallinnollinen elin päättää, mitä kursseja sinä sekä muut kanssaopiskelijat käytte tutkintojenne eteen. 

Mutta millainen henkilö on sopiva HallOpEd? HallOpEd on henkilö, joka on aidosti kiinnostunut vaikuttamisesta yhteisiin asioihin ja on joskus valmis tekemään pientä salapoliisityötä tuntemattomien asioiden äärellä. HallOpEdina sinun ei tarvitse tietää ja ratkaista kaikkea yksin, vaan sinulla on laaja tukiverkko muista HallOpEdeista, kiltojen edunvalvojista sekä unohtamatta tietenkään ylioppilaskunnan antamaa arvokasta tukea. Asioita ja ongelmatilanteita ratkotaan yhdessä tukiverkostossa kuukausittaisissa kokouksissa ennen neuvostojen kokouksia, eli yksin sinun ei tarvitse taistella tuulimyllyjä vastaan. Aikaisempi kokemus esimerkiksi killan edunvalvojan tai opintovastaavan tehtävistä ovat sinulle eduksi, mutta tärkeintä on oikea asenne ja tahtotila vaikuttamiseen. 

Jotkut saattavat pitää Akateemista neuvostoa muodollisena kumileimasimena, mutta tämä näkökanta on vähintäänkin vanhentunut. Akateeminen neuvosto on voimakas väylä esimerkiksi opetuksessa tapahtuvien epäkohtien esille nostamiseen, unohtamatta sinun mahdollisuuttasi vaikuttaa opiskelijana. 

Kiinnostuitko? Aivan mahtavaa! Laita siis hakemus menemään ja lähde mukaan vaikutusvaltaiseen joukkoon. Unohdinko mainita? Jokaisesta neuvoston kokouksesta on myös luvassa kokouspalkkio. Ei siis keppiä ilman porkkanaa. 

 

Muotokuva naisesta, yllään punainen kuvioitu paita

Kannustavin terveisin, 

Armi ”Irma” Rissanen 

HallOpEd ja aktiivi

Jaa:

Lisää luettavaa