Be heard. Alive.

Aluevaalit

Olet hyvin todennäköisesti sattunut kuulemaan, että Suomessa käydään tammikuussa aivan uudenlaiset vaalit – aluevaalit. Oliko ensimmäinen reaktiosi  ’’Mitä ihmettä, taas uudet vaalit? Mistä näissä edes äänestetään? Kannattaako minun edes äänestää?’’

Lyhyt vastaus: kyllä, kannattaa äänestää. Nyt kun tämä asia on sisäistetty, voimme pureutua tarkemmin siihen mistä on kyse. Kesäkuussa 2021 Suomen eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen koskien sote-uudistusta. Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joiden vastuulla tulee olemaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Tämä vastuu on aiemmin ollut kunnilla. Poikkeuksena Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen eikä siellä siten toimiteta aluevaaleja.

Hyvinvointialueen päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, johon valitaan jäsenet nyt näissä vaaleissa neljäksi vuodeksi. Valtuuston koko on hyvinvointialueen itse määriteltävissä, ainoastaan vähimmäismäärät on asetettu hyvinvointialueen asukasluvun mukaan (pienimmissä 59 ja suurimmissa 89).

Aluevaalit ovat kaikille suomalaisille uusi asia. Äänestysuupumus tai tiedon vähyys voi rokottaa kansan äänestysinnokkuutta. Äänestämme kuitenkin taas jälleen ihmisiä tekemään päätöksiä meidän kaikkien asioista – terveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista. Opiskelijoiden tulee pitää äänestämällä huoli, että myös meidän äänemme kuullaan kaikilla päätöksenteon tasoilla nyt ja tulevaisuudessa. Korkeakoulukaupungissa osuutemme väestöstä on merkittävä ja meissä on voimaa – äänestetään yhdessä aluevaltuustoon ehdokkaita jotka sitoutuvat pitämään huolta myös opiskelijoiden asioista.

Muutamia konkreettisia asioita joista voidaan päättää aluevaltuustotasolla: Onko ehkäisy nuorille maksutonta? Miten paljon mielenterveyspalveluihin ohjataan resursseja? Miten toimeentulotukia myönnetään? Kaikki nämä ovat asioita jotka vaikuttavat monien korkeakouluopiskelijoiden arkeen.

Innostuitko vaikuttamisesta toden teolla? Eikö pelkkä äänestäminen tunnu tarpeeksi tehokkaalta keinolta? Lähde ehdolle! Aluevaaleissa voi asettua kuka tahansa vaalikelpoinen asettua ehdolle kuten muissakin vaaleissa. Kannattaa ottaa yhteyttä itselleen sopivan tuntuisen puolueen aluetoimistoon – he auttavat mielellään sinua eteenpäin ehdolleasettumisessa. Vaalit toimitetaan suhteellisella vaalitavalla.

 

Aluevaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa  12. – 18.1.2022 ja ulkomailla 12. – 15.1.2022. Ehdokashakemusten jättäminen aluevaalilautakunnalle:  viimeistään 14.12.2021 ennen klo 16.

Vaalikelpoinen eli kelpoinen ehdokkaaksi aluevaaleissa on henkilö,

  1.     joka on kyseisen hyvinvointialueen asukas (jonka kotikunta kuuluu kyseiseen hyvinvointialueeseen),
  2.     jolla on jollakin hyvinvointialueella äänioikeus aluevaaleissa ja
  3.     jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Tarkempaa lisätietoa vaaleista löytyy osoitteesta www.vaalit.fi/aluevaalit

 

Suurempaan tiedonnälkään:

(Video 4min) Yle Rec: Historian ekat aluevaalit – mistä niissä äänestetään?

https://youtu.be/wusoo4xUF3U

 

Yle: Etkö vielä tiedä, mitkä ovat aluevaalit? Tässä tiivis lista arkisista palveluista, joihin valitut pääsevät vaikuttamaan

https://yle.fi/uutiset/3-12114191

 

HS: Historiallisissa vaaleissa valitaan ratkojat hyvinvointi-Suomen hankalimmille ongelmille: Tästä on kyse aluevaaleissa

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008384082.html

 

Valtioneuvosto: Aluevaalit toimitetaan 23.1.2022

https://valtioneuvosto.fi/-/1410853/aluevaalit-toimitetaan-23.1.2022

Senni Auvinen

Jaa:

Lisää luettavaa

Sopisiko soluasunto?

Opiskelijoiden keskuudessa on havaittavissa jo pitkään jatkunut trendi: soluasuntojen kysyntä ja siten myös niiden määrä on laskussa (Helsingin Sanomat). Soluja muutetaan yksiöiksi, koska nykyopiskelijat haluavat oman keittiön ja rauhaa. Kelan