skip to Main Content

Yksi ylioppilaskunnan pitkäaikaisista projekteista on ollut opiskelijamuseon perustaminen. Juhlavuoden aikana siitä on vihdoin tullut totta. 

Museoprojekti sai tnykytoimijoiden tietojen mukaan alkunsa vuonna 2016. Silloin alettiin kaivaa arkistoista vanhoja kuvia ja erilaista esineistöä sekä miettiä museon muotoa. Muodoksi päätettiin lopulta lasivitriini, joka sijoitettaisiin yliopiston ensimmäisen vaiheen tiloihin. Asiat kuitenkin pitkittyivät, muuta tärkeämpää tehtävää ilmestyi ja yliopistolla aloitettiin remontti. Asia kuitenkin säilyi toimijoiden mielissä ja viime keväänä siitä tuli taas ajankohtaista.

Museo on luotu kestävänkehityksen periaatteiden mukaan: monet esittelymateriaalit itsessään on saatu kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksilta ja esittelyvitriini itsessään saatiin yliopistolta kun se jäi ylimääräiseksi remonteissa.

Muoseon sisällään pitävä vitriini on jaettu kolmeen osaan, joista kahdessa on pysyvä näyttely. Nämä esittelevät yliopppilaskunnan arkea ja juhlaa. Viimeinen kolmannes on varattu vaihtuville näyttelyille. Osa järjestetään luonnollisesti LTKY:n kautta, esim. lainaamalla näyttelyitä muilta opiskelijamuseoilta tai omia arkistoja tutkimalla. Tämän lisäksi tilaa tarjotaan kiltojen, yhdistysten (entiset kerhot) ja yksityisten tahojen käyttöön.

Tähän mennessä museoprojekti on ollut aika pienen piirin juttu.Nyt ollaan vihdoin päästy kuitenkin siihen pisteeseen, että muitakin voidaan tässä osallistaa. Museon toimintaa voi tukea klahjoittamalle meille esim. vanhat haalarisi, fuksilakkisi tai -tuttisi tai ihan mitävvään opiskeluun ja ylioppilaskuntaan liittyvää. Kaikkia lahjoituksia varjellaan niille kuuluvalla arvokkuudella ja kaikesta tullaan olemaan kiitollisia.

Jos haluat tietää lisää museosta tai lahjoitusten tekemisestä voit ottaa yhteyttä museovastaavaan:

Eemeli Kettunen
eemeli.kettunen@ltky.fi
044 2938817

Lappeenrannan teknillinen kokrkeakoulu (LTKK) aloitti ensimmäisen lukukautensa vuoden 1969 syyskuussa. Samana syksynä, tarkemmin sanottuna 31.10.1969, perustettiin myös Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta (LTKY).  Tästä alkoi muovautumaan ylioppilaskunnan arki.

Näyttelyssä on esillä lakkeja, laulukirjoja ja erilaisia erikoisempia esineitää vuosien varrelta.

Vuosijuhlat ovat tärkeä osa kaikkien opiskelijajärjestöjen vuotta. Se on aika juhlia ja erityisesti kiittää ihmisiä ja järjestöjä, jotka saivat meidät kaikki tähän pisteeseen. 

Näyttelyssä esitellään nauhoja, kunniamerkkejä ja muuta vuosijuhliin liittyväi tavaroita.

Printtitoiminta oli tärkeä osa ylioppilaskunnan ensimmäisten vuosikymmenten toimintaa. Tärkeimpinä elementteinä olivat vuosikirjat, tunnetaan myös nimellä apinakalenteri, ja Teekkarilehti Aalef.

Vuosikirjat ilmestyivät yleensä keväisin ja niissä killat ja kerhot kertoivat vuoden tapahtumista. Viimeisillä sivuilla oli uusien fuksien kuvat opiskelualoittain, vanhempien vuosikurssien opiskelijoiden nimet ja valmistuneet opiskelijat. Vuosikirjoja tuotettiin 1970-2003.

Teekkarilehti Aalef toimi ennen sähköpostin yleistymistä LTKY:n ja kiltojen tiedostukanavana, sekä jäsenistön viihteenä. Myöhemmin se muuttui puhtaaksi viihe ja valistuskanavaksi, sähköpostin ja Facebookin yleistymisen jälkeen. Aalefin toimitus aloitettiin 70-luvun lopussa ja lopetettiin virallisesti vuonna 2016.

Aika kuluu ja näyttelyt vaihtuvat. Näiltä välilehdiltä löydät kaikki opiskelijamuseon jo menneet näyttelyt ja muistella miten asiat olivat silloin.

Vuosien varrella ja ehkä ensimmäisen musovastaavan toimesta museoon piti saada vielä jotain uutta ja vähän isompaa. Museon ensimmäinen näyttely vietiin siis Lappeenrannan Kaupungintalolle ja suuremman joukon nähtäville. Näyttely oli esillä 2.-24.9. ja sitä kävi katsomassa arviolta 2000 henkilöä. Näyttelyssä oli esillä laulukirjoja vuosien varrelta, erilaisia Skinnarilan lakkeja sekä muutama karttu. Lisäksi info lapuissa kerottiin hieman kyseisten tavaroiden historiasta ja miten ne liittyvät opiskelijakulttuuriin. Suuri kiitos tästä näyttelystä kuuluu Jukka Etelävuorelle, joka lainasi paljon tavaroita ensimmäistä näyttelyä varten.

Laulukirjoja
Back To Top