skip to Main Content

lappeen Rantojen opiskelijatapahtumissa on käytössä hyvinkin erilaisia dress codeja eli pukeutumis ohjeita tapahtuman luonteesta riippuen. Usein tapahtuman kutsussa tai julisteessa ilmoitetaan dress code, joka voi olla jokin perinteisemmistä, kuten smart casual tai sitten ihan jotain muuta. Tämä pikaopas avaa vähän, mitä Skinnarilassa yleisimmin käytetyillä dress codeilla tarkoitetaan.


dc-finkkarit
Usein tapahtumissa ei ole dress codea ollenkaan, jolloin pukeutumisestaan saa itse päättä, joskin pukeutuminen sinänsä on suotavaa. Tapahtumalla voidaan antaa myös jokin teemaa, jota pukeutumisessakin noudatetaan.

Jos tapahtumalla on teema, sitä kannattaa ihan omankin hauskuuden vuoksi seurata. Ei ole kiva olla ainut arkivaatteisiin pukeutunut, kun vastaan kävelee kavereita mitä mielikuvituksellisimmissa asuissa. Teemapukeutumisessa kannattaa hyödyntää kirpputoreja, vanhempien vaatekaappia ja SPR:n konttia.

haalaritHaalarit on varmaankin helpoin dress code, sillä se vaadi erityistä pohdintaa, että mitkäs haalarit sitä tänään heittäisi jalkaan. Niiden kanssa tulee kuitenkin olla varovainen: haalareita ei kannata laittaa, jos ei tiedä sen olevan täysin ok. Tapahtumiin, joissa suositellaan haalareita voi yleensä mennä myös ilman haalareita, mutta haalareilla EI KOSKAAN paikata jotakin toista dress codea.

Teemabileisiin mentäessä ei tule laittaa haalareita päälle ellei dress codessa erikseen siitä lue (esim. DC After Ski + haalarit).

Haalareiden käyttöä ei kuitenkaan tarvitse pelätä ja jättää niitä varmuuden vuoksi kotiin. Varsinkin wappuna ja fuksiviikoilla on paljon tapahtumia, joissa haalarit on odotettu DC vaikka siitä ei erikseen mainita. Yleisesti ulkotapahtumissa haalareita näkee jopa muita pukeutumistapoja enemmän. Keskustan ravitsemusliikkeisiin ei yleensä kannata mennä haalareissa, jos kyseessä ei ole haalaribileet.

Smart casulista löytyy pukeutumisoppaista lukuisia eri versioita. Skinnarilassa on kuitenkin yleisesti käytössä kaksi: juhlavampi ja arkisempi. Smart casual yhdessä hokinaitin ja cocktail pukeutumisen kanssa koostaa kokonaisuuden, joilla on paljon yhteistä. Näitä erottaakin lähinnä toisistaan vain virallisuus ja käyttötilanteet. Smart casual on vapaamuotoisimpia yhteyksiä varten.

Arkisempi smart casual puetaan yleensä päälle yrityskontakteja varten eli joko yritysvierailulla tai yritysvieraiden käydessä Skinnarilassa. Tällöin haetaan ns. business casual lookia eli juhlavan siasta ennen kaikkea siistiä pukeutumista. Miehillä tämä yleensä tarkoittaa siistejä farkkuja, kauluspaitaa ja mahdollisesti rentoa puvuntakkia tai puvunhousuja epämuodollisemman yläosan kanssa. Naisilla hyvänä vaihtoehtona toimii kynähame rennon yläosan kanssa tai housut yhdistettynä siistiin paitaan ja jakkuun.

Virallisempaa smart casualia varten naiset voivat pukea ylleen jakkupuvun tai siistin polvipituisen mekon ja jakun sen kanssa. Miehillä on tässä vaiheessa edessä siistin arkipuvun etsintä. Se voi olla väriltään joku muukin kuin tumman harmaa tai musta eikä kravatin käyttö ole pakollista.

coctailHokinait on Skinnarilassa yleisesti käytetty, juhlavan mutta rennon tilanteen pukeutumismalli, joka ei nimestään huolimatta tarkoita oransseja takkeja tai jääkiekkoasua. Kyseessä on sen sijaan smart casualin ja cocktailin välimaaston pukeutumiskoodi. Koska kyseessä on hieman epävirallisempi pukeutumismalli, sallii se enemmän variointia.

Miehillä hokinait on oikeastaan sama kuin smart casual, eli siistit farkut on usein sallittuja. Pukua tai kravattiakin voi käyttää juhlavammassa tilaisuudessa. Naisilla hokinait on lähempänä cocktail pukeutumista kuin smart casualia. Yleensä siis pikkumusta, joka voi siis olla myös värillinen tai hame ja hieman tavallista juhlavampi yläosa. Niihin voi yhdistää rennon jakun tai esimerkiksi siistin neuletakin.

Cocktail-pukeutumiseen vaikuttaa paljon kyseessä olevan tilanteen luonne. Ohjeena voidaan pitää, että cocktail-tilaisuuteen pukeudutaan ikään kuin oltaisiin menossa serkun häihin.

Miehille varmin vaihtoehto on puku. Juhlavassa tilaisuudessa kannattaa valita tumma puku, valkoinen paita ja hillitty kravatti, vapaammassa tilaisuudessa voi paidaksi valita värillisen ja kravatillakin voi leikitellä. Naisilla cocktail-pukeutuminen sisältää yleensä noin polvimittaisen mekon ja sen päällä tarvittaessa siisti jakku, bolero tai huivi olkapäiden suojaksi.

puku

frakkiFrakkia pääsee Skinnarilassa käyttämään oikeastaan vaan kaikkein arvokkaimmassa tilaisuudessa; akateemisilla vuosijuhlilla, jolloin pukuun voi liittää akateemiset kunniamerkit ja kunta- tai kiltanauhan, joiden tarkoituksena on kertoa, mitä tahoa opiskelija juhlassa ylpeänä edustaa. LTKY:n kuntanauhassa on Karjalan värit; reunat ovat mustat ja keskellä on punainen raita. Kuntanauhan tarkemmat käyttöohjeet löydät merkkiohjesäännön IV luvusta. Yhteinen ohje sekä miehille, että naisille on kuitenkin, että kuntanauhaan EI saa liittää mitään siihen kuulumatonta, kuten yo-kunnan tai killan omaa pinssiä, vaikka ne istuisivat nauhaan hyvin.

Miehillä frakki-dresscode käsittä yllättäen frakin. Siihen kuuluvat sen omat lenkittömät housut, joissa on sivussa satiininauha, hännystakki, valkoinen frakkipaita, valkoinen liivi ja valkoinen rusetti sekä kalvosinnapit ja lakeerikengät. Frakin kanssa ei käytetä vyötä, joten kannattaa pukea henkselit, jos pelkää housujen tipahtavan. Frakin kanssa voi halutessaan käyttää taskukelloa.

Frakin voi halutessaan korvata tummalla puvulla. Etiketin puvun täytyy olla silloin musta tai lähes musta, paidan valkoinen ja kravatin hillitty. Skinnarilassa on vuosijuhlissa opittu näkemään miehillä myös avecinsa puvun väriin sointuvia kravatteja, mutta kravatit eivät ole kuvioituja. Esimerkiksi tummansininen tai helmen harmaa kravatti on aina varma vaihtoehto.

Naisilla näissä tilanteissa on yllään täyspitkä, nilkat peittävä juhlapuku, joka ei voi etiketin mukaan olla housupuku. Puku voi olla avoin, ja silloin olkapäille voi ottaa juhlavan boleron, stoolan tai huivin. Usein valitaan juhlava kangas, korut voivat olla näyttäviä ja laukkuna käytetään siroa iltalaukkua.

Back To Top